Please assign a menu to the primary menu location under menu

Vanaf aankomende dinsdag staat er elke dinsdag een interview 2015-07-25 18.09.30-2online, “mama over de kinderopvang”. Hier lees je verschillende ervaringen, van allerlei moeders, op het gebied van kinderopvang. Ik interview bijvoorbeeld moeders die thuis werken, een man hebben die veel weg is, onregelmatig werken, een eigen zaak hebben, werken voor televisie, alleenstaand zijn en noem zo maar op. Ik interview de moeders over de mail en heb zo leuk contact met ze. Helaas heb ik niet de tijd naar alle moeders toe te rijden en face to face een interview af te nemen. De moeders die ik interview hebben hier ook nauwelijks de tijd voor. De meeste moeders die ik interview ken ik persoonlijk of heb ik eens ontmoet.

2015-07-31 10.32.21Als eerst zal ik zelf kort vertellen hoe ik de opvang voor Nola verzorg. Ik werk vijf dagen bij een gezin in huis. Nola mag eventueel mee, maar ik merk dat dit niet goed werkt. Ik heb dan in plaats van twee, drie kinderen, waardoor ik minder flexibel ben voor de kinderen waar ik werk. Ik voel me dan schuldig tegenover de ouders en uiteindelijk ook tegenover Nola, omdat ik haar dan minder aandacht geef. Daarom hebben we besloten om haar naar de kinderopvang te brengen vanaf 1 september. Nola is dan 9 maanden.

Vanaf 1 september gaat ze naar een gastouder in Diemen, één dag per week 2015-07-19 14.49.51komen opa’s en oma’s oppassen en twee dagen gaat ze lekker met mij mee naar het gezin waar ik werk. Ik kan dus drie dagen alle belangrijke dingen doen binnen het gezin waar ik werk en veel met de twee kinderen ondernemen. Wanneer Nola mee is voel ik mij tegenover niemand schuldig, want dit zijn de afspraken die we hebben gemaakt op het werk. Een veelgestelde vraag is of ik mij niet schuldig voel tegenover Nola wanneer ik voor andere kinderen zorg en Nola naar de opvang breng.

Nee, op mijn werk voel ik mij niet schuldig tegenover Nola. Ik zorg dan voor twee andere kinderen, maar dat zie ik echt als werk. Het is eigenlijk hetzelfde als wanneer je op een kinderdagverblijf werkt en je eigen kindje naar de kinderopvang brengt.

Straks heb ik ook echt werk en daarnaast mijn dochtertje en gezin. Dit vind ik ook fijn en het is gezond voor Nola om ook wel eens zonder haar moeder met andere kinderen te spelen. Het bloggen doe ik in de avonduren, wanneer ik een dag vrij ben of op vrijdagmiddag.

Richard kan met zijn functie niet minder werken dan 40 uur. Hij werkt als accountmanager buitendienst bij DHL. Het is daar niet gebruikelijk om vier dagen te werken al zou Richard dat wel willen.

Hoe onze dag er uit ziet?
Bijna elke ochtend haalt Richard Nola uit bed en geeft 2015-08-05 14.17.22haar een fles. Vervolgens kleed ik haar aan en breng ik haar naar de opvang of gaat ze met mij mee naar het werk. ‘S avonds zijn we met z’n drieën thuis en brengt Richard Nola meestal naar bed wanneer ze een hele dag met mij is geweest en doen we dit samen wanneer ze naar de opvang gaat. Dit is vanzelf zo gelopen, het is niet dat we dit zo in ons ritme gestampt hebben, want daar zijn wij niet zo van. Overdag is Nola dus vaak bij mij en Richard heeft zijn twee momenten ‘s ochtends en ‘s avonds samen met haar. In het weekend zijn wel lekker met z’n drieën en doen we leuke dingen. Vooral veel wandelen:-).

SAMSUNG CSCWaarom een gastouder en hoe komen wij aan een gastouder?
Via Oudermatch heb ik een goede gastouder gevonden in Diemen. We zijn een paar keer bij haar geweest en zijn erg enthousiast. Ze voelt erg vertrouwd, ze is ervaren, goede referenties en Nola en de gastouder reageren leuk op elkaar. Het is belangrijk dat ze het goed kunnen vinden samen en dat het klikt. De gastouder heeft haar huis ingericht naar een kinderdagverblijf en het is allemaal super veilig. Er zijn nog vier andere kinderen die daar worden opgevangen, genoeg vriendjes dus. De gastouder heeft in een kinderdagverblijf gewerkt, dat sprak mij ook wel aan. Ze is er weg gegaan, omdat ze bij dat kinderdagverblijf zouden gaan werken met flexibele roosters. Dit was voor haar niet te combineren met haar eigen kinderen, dus daarom maar een kinderdagverblijf aan huis. Dit is een goede oplossing en ik kan Nola daar mooi naar toe brengen. Onze keuze voor een gastouder was omdat het iets goedkoper is dan een kinderdagverblijf en omdat ze flexibel is in de uren. Toen we de gastouder hadden ontmoet wisten we het zeker, Nola gaat naar deze gastouder want het voelde gewoon erg goed. Vanaf september gaat ze consequent naar de gastouder, ik ben benieuwd hoe dit zal gaan, wordt vervolgd ;-).

Onze keuze voor een gastouder was omdat het iets goedkoper is dan een kinderdagverblijf en omdat ze flexibel is in de uren.

Het gastouderbureau dat we hebben gekozen is ViaViela, de gastouder werkte al met dit gastouderbureau en zij hebben hele goede voorwaarden voor hun gastouders, dat vind ik ook erg belangrijk. Een van de dingen die ik op dit moment erg belangrijk vind is dat wij het geld overmaken naar een tussenrekening waar het gastouderbureau niet direct bij kan. Dit betekend dat als het gastouderbureau failliet gaat, wij het geld terug krijgen en de gastouder gewoon haar verdiende vergoeding ontvangt. Over gastouderbureaus zal ik in een ander blog nog verder vertellen.

Nou dit was een soort van interview aan mezelf. Dinsdag blog ik over een interview met Shirley Visser, blogger van Styleguide en Mommytobe.

-X-

Annelon

Leave a Response