Please assign a menu to the primary menu location under menu

Kinderopvang

Wat is het verschil tussen een oppas, au pair, gastouder en een nanny?

Hoe vaak hoor ik het wel niet “o, dus je bent gastouder”. Vaak wanneer ik vertel wat voor werk ik doe dan krijg ik deze reactie. Maakt niet uit want mensen weten het verschil niet tussen een gastouder en nanny. Ook vragen ze me wat dan een au pair is. Ik heb niks tegen een au pair of gastouder, maar toch wil ik duidelijk hebben dat ik nanny ben.

Wat is een oppas?image
Een oppas is iemand die (zonder certificaat) op je kinderen past. Dit kan gewoon een buurmeisje zijn. Er zit geen bemiddelingsbureau tussen jou en de oppas. Je krijgt geen kinderopvangtoeslag en de oppas zal ook geen belasting af dragen. Een oppas is heel vrijblijvend. Je zit niet aan elkaar vast maar je vraagt de oppas gewoon wanneer je haar nodig hebt.

Wat is een gastouder?
Een gastouder is iemand die kinderen bij haar thuis op vangt. Haar huis heeft ze omgebouwd tot een kinderopvang. Dit is vastgesteld door de GGD. Zij hebben dus een LRKP-nummer waardoor je kinderopvangtoeslag aan kan vragen. Je vindt ze veelal op www.oudermatch.nl of via een gastouderbureau. Je betaald rond de €6,- per uur per kind. Een gastouder moet minimaal een gerichte opleiding MBO niveau 2 hebben gevolgd en is in het bezit van een EHBO-certificaat.

Wat is een au pair?
Een au pair woont bij een gezin in huis. Zij mogen maximaal 20 uur per week werken en maximaal 4 uur per dag. Een au pair komt vaak uit het buitenland. Een au pair doet alles in het huishouden. Ze verzorgd de kinderen, doet de was, maakt schoon, doet de tuin, verzorgd huisdieren etc. Aan de maximale aantal uren wordt meestal niet gehouden, maar dat is natuurlijk niet helemaal eerlijk. Je vind een au pair via een bemiddelingsbureau voor au pairs.

imageWat is een nanny?
Een nanny is iemand die bij een gezin in huis werkt, dit mag voor maximaal drie dagen per week tenzij je de sociale lasten betaald voor de nanny. Een nanny kan als zelfstandige met een var-verklaring wel fulltime bij een gezin werken. Een nanny is er alleen voor de kinderen, ze is verantwoordelijk voor de kinderen, wanneer de kinderen knoeien dan maakt ze dit schoon, afwasmachine ruimt ze uit als dat nodig is en de was van de kinderen doet ze ook. Alles wat kindgerelateerd is doet de nanny. De kinderen zullen altijd op één staan! Een nanny zorgt voor de continuïteit binnen een gezin. Het lekkerst is dat als de ouders thuis komen van een drukke dag, het speelgoed opgeruimd is en de kinderen klaar zijn om naar bed te gaan. Een nanny is ook flexibel, wanneer de ouders wat later zijn dan moet dat kunnen. Een nanny is meestal rond de €14,- per uur en vraagt elke maand hetzelfde salaris. Dat betekend dat ze vier keer het aantal werkdagen aan vakantiedagen heeft, doorbetaald wordt bij ziekte en wanneer het gezin weg is ze ook doorbetaald wordt.

Voorheen was een gastouder goedkoper dan een kinderdagverblijf. En flexibeler. Als ouders een nanny aan huis willen dan verkijken ze zich al snel op de kosten. Ze denken dat dit even duur of goedkoper is. Wanneer je drie kinderen hebt is een nanny zeker goedkoper dan een kinderdagverblijf. En raad ik je een nanny zeker aan.

Mijn dochtertje gaat nu naar een gastouder. Een gastouder is flexibeler en is even duur als een kinderdagverblijf. Je betaald minder dan een kinderdagverblijf maar je moet zelf luiers en flesvoeding mee nemen. Het is wel zo dat je alleen de uren hoeft te betalen die je daadwerkelijk afneemt. Al is het netjes om dit minimaal twee dagen van te voren te melden en niet op elk uurtje te letten.

Dit is het verschil tussen een oppas, gastouder en nanny. Wil je graag een imageoppas, gastouder of nanny dan kan je op www.nannybureauamsterdam.nl kijken voor meer informatie en bureaus die ik je aan raad.

En als je nog vragen hebt kan je die, hieronder in de comments, stellen.

-X-

Annelon

7 Comments

  1. Hi Anne,

   Dank je! Ja dat klopt maar deze worden tegenwoordig steeds vaker nanny genoemd. Gastouder is nog van ouds degene die de opvang verzorgd vanuit een gastouderbureau. Tegenwoordig wordt dat dus vaker een nanny genoemd. Je werkt dan met een gastouderbureau samen voor het LRKP-NUMMER en om het zo legaal en veilig mogelijk te doen.

   Maar goed commentaar :-)

   1. Hallo, Als gastouder bij de Vraag ouder thuis, krijg je ook minder betaald dan als Nanny. Wat is daar de reden van?
    Vriendelijke groet, Jacqueline

     1. Een gastouder aan huis ook. Heeft net als.een nanny een registratie nummer en het oppas adres moet ook gescreend worden

 1. Goede uitleg, alleen ontzettend veel spelfouten! Daardoor leest het niet zo lekker.

 2. Je zou het artikel moeten aanpassen.
  Gastouder kan ook bij het gezin thuis zijn.

Leave a Response