Please assign a menu to the primary menu location under menu

InterviewOngecategoriseerd

Mama over de kinderopvang: Juf Nicole (26)

mail.google.com drieElke week interview ik een mama over de kinderopvang. Vorige week heb ik Shirley Visser geïnterviewd, maar vandaag is dat Nicole Brink-van de wiel (26), ze werkt in het onderwijs als leerkracht. Samen met haar man, John Brink (33), hebben zij een zoontje, Jake van 1,5 jaar. Sinds juni 2015 zijn zij getrouwd.

John werkt als kapitein op een groot vrachtschip. Voordat Jake geboren was werkte John telkens vijf maanden op het schip, twee en een halve maand thuis en dat elke keer opnieuw. Best pittig voor Nicole lijkt me. Sinds de geboorte van Jake werkt John telkens drie maanden op het schip en daarna is hij drie maanden thuis.

Ik mis John enorm in de maanden dat hij van huis is, maar als hij thuis is genieten wij dubbel en dwars van ons gezin.

 

mail.google.com liefJake is 1,5 jaar. Hij is een vrolijk, enthousiast en energiek mannetje. Hij houdt niet van stil zitten, wil graag buiten spelen en vindt het gezellig om mensen om hem heen te hebben. Hier door is Jake niet zo een goede slaper want hij wil niets missen. Dit heeft hij van jongs af aan al.

Hoe is de opvang geregeld? Nicole staat twee dagen voor de klas. Wanneer John op zee zit gaat Jake één dag per week naar opa’s en oma’s en één dag per week naar een gastouder, Janette. Wanneer John thuis is gaat Jake ongeveer twee keer per maand naar opa’s en oma’s en twee keer per maand naar de gastouder, omdat ze toch de regelmaat enigszins willen behouden. Dit vind ik een goed idee van Nicole en John, want als Jake ineens drie maanden niet meer naar de gastouder gaat dan is het elke keer weer wennen voor hem.

Nicole en John kijken bij het uitzoeken van geschikte opvang natuurlijk naar flexibiliteit aangezien er drie maanden opvang nodig is en daarna drie maanden minder opvang nodig is. Ook is het voor Nicole fijn, als zij drie maanden alleen met Jake is, dat er opvang is waar Jake zo terecht kan of waar hij eventueel een dagje of uurtje extra kan zijn. Dit is het fijne van een gastouder.

mail.google.com jakeNicole en John zijn enorm blij met hun lieve, structurele en consequente gastouder. Zij is flexibel en zorgt voor rust en regelmaat voor Jake. Ik kan me voorstellen dat Nicole heel goed weet wat goed is voor kinderen, omdat ze zelf als juf met kinderen werkt. Dit heeft natuurlijk te maken met verschillende meningen van opvoeden, maar ze weet wel goed waar ze naar moet kijken. Dit vinden sommige ouders moeilijk.

 

Zodra wij de avond voordat hij naar de gastouder gaat vertellen dat hij naar Janette toe gaat verschijnt er een grote glimlach op zijn gezicht.


mail.google.com nicole
Heeft Jake het naar zijn zin op de opvang?
Ze merken aan Jake dat hij het heel erg naar zijn zin heeft, doordat wanneer ze vertellen dat hij de volgende dag naar Janette gaat er een grote glimlach verschijnt, op het gezicht van Jake. De gastouder heeft een hond, Jake is gek op Ranger (de hond). Bij een gastouder heb je soms met huisdieren te maken. Een hond op de opvang kan voor sommige ouders een reden geven om daar hun kindje niet naar toe te brengen. Aan de andere kant kan je kindje zo wennen aan dieren als je zelf geen huisdieren hebt. Later zal je kindje hier toch mee in aanraking komen. Hoe ouder ze worden, hoe sneller de kans dat ze een beetje angstig worden voor loslopende dieren.

mail.google.com gezinJake heeft veel rust en regelmaat nodig. De gastouder zorgt hier voor. Het slapen is van jongs af aan een probleem geweest. Hij slaapt heel licht en kort. De kinderen hebben een eigen kamer bij de gastouder (dat is echt heel luxe) waar zij iedere week slapen en zorgt ervoor dat ze op vaste tijden kunnen gaan slapen. Janette geeft ook tips en ze staat voor alles open. Jake heeft duidelijk zijn grenzen nodig. De gastouder geeft deze duidelijk aan. Eigenlijk heeft iedereen grenzen nodig, ook kinderen. Aan het begin van je leven, als peuter ga je deze natuurlijk opzoeken bij iedereen. Als je deze grenzen duidelijk aan geeft voelt je kindje zich vertrouwd bij je en zal hij blijer zijn en beter luisteren.

 

Wij zorgen voor rust en regelmaat voor Jake door op een vaste plek en vaste tijden te eten. Daarnaast ondernemen wij veel met Jake en geven wij duidelijk onze grenzen aan. Slapen gebeurt ook op vaste tijden en met een vast bedritueel.

 

Wat doe je wanneer je zoontje ziek is? Jake kan dan alsnog naar Janette omdat de gastouder dan alsnog goed voor Jake kan zorgen. Als Jake nou heel ziek is en koorts heeft dan kan hij eventueel ook naar oma. Dit is een voordeel van kleinschalige opvang bij een gastouder. Meestal kunnen ze nog gewoon naar de opvang toe. De gastouder kan hier vaak makkelijk op in spelen.

Hoe ga je verder om met het slaapprobleem van Jake? Tot een jaar geleden bleven ze vaak thuis met Jake om hem de rust en regelmaat te bieden en hij minder prikkels overdag kreeg. Nu gaan ze er veel op uit omdat hij daar nu aan toe is, hij is de wereld aan het ontdekken. Het helpt om daarnaast met hem op vaste tijden te eten en slapen.

Dit was een interview met Nicole, volgende week weer een nieuwe moeder.

-X-

Annelon

Leave a Response