Please assign a menu to the primary menu location under menu

How to doInformatieOpvoeding

Veilig onderweg met de kinderen

Onderweg met kinderen kan soms een beetje spannend zijn. Vooral in zo een grote en drukke stad als Amsterdam. Dat is het niet wanneer je consequent en duidelijk bent. Dit geldt natuurlijk ook voor in een dorp. In een stad heb je alleen vaak iets meer gevaarlijke situaties door de drukte, oude gebouwen, grachten (zonder hekjes) bruggen en smalle paden.

4-16-fiets-kinderwagen-onderweg-veilig-tips-tricks-ervaring-handig-jongens-meisjes-nanny-moeder-opvoeding-fietshelm-water-oversteken-stad-amsterdam-mooi-grachten-gevaarlijk-verdrinken

Ik heb al wel eens eerder gezegd dat men heel snel zegt van “die is streng” wanneer kinderen om soms (zoals men dat zie) kleine dingen gecorrigeerd worden. Dat is niet waar. Men is dan niet streng maar consequent en duidelijk. Dit geeft kinderen alleen maar een veilig gevoel en in dit geval zorgt het ook voor veiligheid onderweg. Wanneer je zo duidelijk en consequent bent mogen de kinderen uiteindelijk meer en hebben zij meer vrijheid omdat ze weten wat wel en niet mag/kan. Dit heeft allemaal ook met loslaten en vertrouwen te maken. Je moet je kinderen vertrouwen. Ongelukken zitten in een klein hoekje. Thuis kan er ook een hoop gebeuren zoals het vallen van een trap. Thuis moet je dus ook heel duidelijk en consequent zijn om ze vervolgens hun vrijheid te geven.

Wanneer ik met de twee jongens onderweg ben geef ik van te voren al aan dat ze goed moeten luisteren omdat er anders ongelukken gebeuren en dat willen we niet. De jongens houden van rennen, snel fietsen en lekker wild doen. Dit mag van mij als ze maar luisteren doen wat we hebben afgesproken.

4-16-fiets-kinderwagen-onderweg-veilig-tips-tricks-ervaring-handig-jongens-meisjes-nanny-moeder-opvoeding-fietshelm-water-oversteken-stad-amsterdam-rennen

Wat wij altijd afspreken:

  • Als ik stop zeg dan moeten ze stoppen (zorg dan dat ze niet te ver rennen anders horen ze je niet of moet jij heel erg hard schreeuwen)
  • Soms dan geef ik aan tot waar ze mogen rennen en dus waar ze moeten stoppen
  • Op de stoep blijven
  • Stoppen voor de weg
  • Doen wat ik zeg dat ze moeten doen

Wanneer ze hiernaar luisteren is er niks aan de hand. Wanneer ze niet luisteren, moet je heel duidelijk zijn en consequent.

Naam, je luistert niet naar wat ik zeg. Als je niet luistert is het heel gevaarlijk. Ga maar even bij mij lopen.

Ze moeten dan even een stukje aan de hand, aan de kinderwagen of aan de fiets lopen. Op een gegeven moment vraag je:

Ga je nu voorzichtig doen? (hij zeg ja) Dan mag je nu weer even een klein stukje zelf lopen tot wanneer ik stop zeg.

Soms maken ze even een misser, dat is dan uit baldadigheid en soms is het zelfs zo dat ze de afspraken even zijn vergeten. Ze zijn dan even zo in hun element. Ook al is het onbewust dat ze niet luisteren. Toch laat je ze even een stukje bij je lopen. Dit is geen straf maar je laat het verschil zien tussen de veiligheid en onveiligheid (niet luisteren onderweg). Wees daarin consequent want anders is wordt het onveilig. Zowel op straat en in hun hoofd omdat ze dan niet duidelijk meer weten wat de grenzen zijn. Zelf ben ik niet van nog één kans. Ik vind het duidelijker wanneer een kind in één keer de consequenties ervaart. Anders moet het kind elke keer weer tellen wat de kansen zijn ;-).

4-16-fiets-kinderwagen-onderweg-veilig-tips-tricks-ervaring-handig-jongens-meisjes-nanny-moeder-opvoeding-fietshelm-water-oversteken-stad-amsterdam-weg

Veilig oversteken op drukke kruispunten
Van de week ging ik met Philip met de fiets naar het kinderdagverblijf. Hij wilde liever lopen dan op de fiets. Dat was prima want we waren toch heel erg op tijd. Net als normaal mag hij lekker zelf lopen en zeg ik stop wanneer hij moet stoppen. Dit keer bleef hij dicht bij mij lopen en kletsen want er waren verder geen andere kinderen.

Op een gegeven moment kwamen we bij een stoplicht midden op het Waterlooplein. Het is daar altijd enorm druk en er rijden heel veel auto’s, brandweerwagens, ambulances, politieauto’s en noem zo maar op. Hij moet dan zeker bij mij lopen. In dit geval moest hij de fiets vasthouden. Hij hield stevig de fiets vast waarnaast ik op zijn tempo loop. We moesten twee wegen over met tussenin een stop. Ik houd er zelf niet van om daartussen te stoppen dus vraag ik de kinderen altijd om een klein beetje harder te lopen. Ik praat altijd op een duidelijke toon, niet overdreven vriendelijk en soft. Ik wil tenslotte veilig met de kinderen oversteken en dan ook het liefst zo snel mogelijk aan de andere kant zijn. Terwijl wij oversteken zeg ik een paar keer “stevig vasthouden he” “je mag absoluut niet loslaten”. Ze horen dan wel aan je stem dat ze echt moeten luisteren op zo een moment.

4-16-fiets-kinderwagen-onderweg-veilig-tips-tricks-ervaring-handig-jongens-meisjes-nanny-moeder-opvoeding

Op de fiets
In een drukke stad is het vaak zo dat de kinderen op een latere leeftijd zelfstandig door de stad heen mogen fietsen van hun ouders.

Als ze zelfstandig fietsen dan is mijn advies hetzelfde als het zelfstandig lopen op de stoep (zie bovenin het artikel) alleen moeten kinderen bij mij aan de binnenkant fietsen. Dat is rechts van jou. Ze mogen dan ook niet vooruit fietsen. Ik ben, wat betreft zelfstandig fietsen, echt een schijtert.

Vooral in een stad dragen alle kinderen een fietshelm. Tenminste ik vind dat dat moet. Ze zitten in veilige en stevige fietsstoeltjes die goed zijn bevestigd aan de fiets. Voordat we gaan fietsen zet ik de kinderen goed vast en zet ik de helmpjes op. Nola vindt de helm niet leuk maar het moet toch. Eerlijk gezegd heb ik ook een keer haar velletje tussen het klipje gehad :-( oeps. Heel zielig was dat en misschien is dat de reden waarom ze het helmpje niet graag op wil.

4-16-fiets-kinderwagen-onderweg-veilig-tips-tricks-ervaring-handig-jongens-meisjes-nanny-moeder-opvoeding-fietshelm

Kinderen mogen van mij gewoon niet druk doen op de fiets, anders bestaat de kans dat ik, samen met de kinderen, val. Ik moet zeggen dat ik mensen met kinderen op de fiets, gelukkig, bijna niet zie vallen.

In de auto
In de auto kan er minder gebeuren dan op de fiets of tijdens het wandelen. Ze zitten lekker in de auto en kunnen zo geen kant op. Tenminste de meeste kinderen niet. Er bestaat een grote kans dat je kindje ontdekt hoe de riemen los kunnen. Wanneer ze dat één keer doen moet je direct ingrijpen en duidelijk zijn dat, dat niet mag. Anders gebeuren er gevaarlijke dingen wanneer jullie botsen.

Zorg altijd voor een goed autostoeltje met een gecertificeerd keurmerk. Deze zie je staan op een label die (meestal) onderaan het stoeltje is bevestigd. Hier zie je dat het een gecertificeerd keurmerk heeft. Met het goedkeuringsnummer kan je ook de herkomst van het zitje achterhalen.

R129_label

Schreeuwen in de auto mag van mij niet, omdat ik mij altijd goed wil concentreren op de weg. Ze mogen van mij lekker spelen, kletsen en zingen. Ik zorg altijd voor leuke cd’s in de auto.

Complimenten
Dit is heel belangrijk. Geef de kinderen complimenten terwijl je onderweg bent. Dit motiveert ze onderweg. Aan het einde van de rit of wandeling geef je ook een compliment.

gelukkig luisteren deze jongens heel goed en weten ze heel goed wat wel en niet mag onderweg :-). In de vijf jaar tijd dat ik nanny ben is nog nooit een ongeluk onderweg gebeurd. Ze zijn alleen wel eens gestruikeld.

Nou dit waren mijn tips and tricks betreft onderweg met kinderen. Hebben jullie nog tips and tricks? Of misschien wel vragen?

-X-

Annelon

2 Comments

Leave a Response