Please assign a menu to the primary menu location under menu

ActualiteitInformatieKinderopvangOnderwerpenPolitiek

Alle peuters van ouders die niet werken krijgen twee dagdelen kinderopvang aangeboden

Sinds 1 januari 2016 is een peuterspeelzaal en voorschool hetzelfde als de kinderopvang. Bij een voorschool en peuterspeelzaal worden de kinderen worden doelbewust, spelenderwijs gestimuleerd in hun ontwikkeling. Nu is dit ook bij de kinderopvang het geval.

Ik vind dit persoonlijk een erg goede ontwikkeling in de kinderopvang. Ouders die hun kindje niet naar de voorschool kunnen brengen, omdat ze werken, hoeven niet meer na te denken over de voorschoolse ontwikkeling. Hun kindje krijgt hetzelfde voorschoolse programma als bij een voorschool.

4-16-kinderopvang-voorschool-kinderdagverblijf-minister-ascher-wetsvoorstel-2016-twee-dagdelen-aanbieden-aangeboden-puzzel

Vanaf nu mogen alle kinderen gebruik maken van de kinderopvang/voorschool ook al werken één of beide ouders niet. Zij krijgen twee dagdelen aangeboden door de gemeente

Als beide of één van de ouders niet werken krijgen ze geen kinderopvangtoeslag. Zonder kinderopvangtoeslag is kinderopvang heel prijzig dus kan men dat niet betalen. Kinderen gaan dan dus vaak niet naar de kinderopvang en bij de peuterspeelzaal/voorschool is niet altijd plek.

Nu krijgen de ouders, die niet werken dus geen kinderopvangtoeslag ontvangen, een plek aangeboden voor twee dagdelen per week. De kinderen van 2,5 tot 4 jaar krijgen zo toch een kans om zich voor te bereiden voor ze naar de basisschool gaan.

Dit wordt betaald door de gemeente. Gemeenten krijgen nu 60 miljoen euro om de peuters twee dagdelen per week kinderopvang aan te bieden. Minister Asscher en de Verenigingen van Nederlandse Gemeenten zijn hierin overeen gekomen.

In juli krijgen de gemeenten het eerste deel van het bedrag en later volgt de rest van de 60 miljoen euro.

4-16-kinderopvang-voorschool-kinderdagverblijf-minister-ascher-wetsvoorstel-2016-twee-dagdelen-aanbieden-aangeboden-geld

Wat ik hier van vind
Dat kinderopvang en de voorschool nu hetzelfde zijn vind ik heel erg goed. Dat elk kind nu twee dagdelen kinderopvang krijgt vind ik ook een hele goede zaak want elk kind heeft recht op de voorschoolse ontwikkeling.

Maar, ik vind eigenlijk dat iedereen recht heeft op twee dagdelen kinderopvang. Niet alleen de kinderen waar beide of één van de ouders niet werken. Hier zal vast geen budget voor zijn.

In het geval van mij en Richard werken wij super hard om rond te komen, leuke dingen te kunnen doen en Nola naar de kinderopvang te brengen. Ik vind dat wij dan ook recht hebben op twee dagdelen kinderopvang voor Nola.

Er zijn veel verschillende scenario’s. Er worden nu bijvoorbeeld ook twee dagdelen kinderopvang aangeboden aan gezinnen waarvan de ouders denken prima rond te komen van hun uitkering die ze al ontvangen en er zijn gezinnen waarbij de moeder niet werkt omdat de vader al genoeg verdiend. En wij met zijn alle maar hard werken :-(.

Wat misschien nog beter is is dat ouders die niet werken gewoon kinderopvangtoeslag krijgen voor 35 uur per maand ofzo. Zij betalen zo hetzelfde als ouders die werken.

Al met al moeten we aan de kinderen denken en ja die verdienen allemaal voorschool!

Wat vinden jullie hiervan?

-X-

Annelon

4 Comments

 1. Ik denk dat je persoonlijke conclusie voor het grootste deel (de werkende ouders) van toepassing is. Om deze hele discussie te vermijden, denk ik dat het beter is om de betreffende instanties te voorzien van een gelijk bedrag per aangemeld kind. Op deze manier doe je niemand tekort, vermijd je de discussie en wordt het geld daadwerkelijk gebruikt daar waar het voor bestemd is en alleen als men zijn of haar kind daadwerkelijk brengt.

  1. Wat bedoel je met “het bedrag aan de instanties te geven”? Je bedoeld dat elk kind dan een korting krijgt? Het geld kan toch niet gebruikt worden voor iets anders? Het is toch ook bedoeld voor de kinderen die naar de opvang gaan. Ze krijgen het bedrag niet in hun handen of op de rekening.

 2. Het punt is alleen dat mensen die fulltime zorgen en opvoeden ook wel degelijk werken. Ze krijgen er alleen niet voor betaald.

  Ik vind het een interessant onderwerp maar je waagt je in een wespennest : )

  1. Hi, ik weet dat dit voor een heftige discussie kan leiden maar vooral wanneer men mijn artikel niet goed leest en zich aangevallen voelen. Ik vind persoonlijk dat het in iedere situatie verschillend is en het vooral om het kind gaat. Maar het is zeker niet eerlijk dat de mensen die hard werken, om ook de kinderopvang te betalen, zij niet gratis twee dagdelen aan krijgen geboden.

   In mijn ogen lijkt mij dat heel logisch dat iedereen dat moet krijgen. Ik zal het serieus niet begrijpen wanneer iemand het er niet mee eens is dat, diegene die werken, ook twee dagdelen gratis krijgt. Dat is waar mijn artikel over gaat.

   ik zeg in dit artikel niet dat de kinderen er geen recht op hebben.

Leave a Response