Please assign a menu to the primary menu location under menu

Het is donderdag dus Marieke heeft weer een leuk en lekker blog over eten! Dit keer over groente eten. Nola eet super veel groente en daar zijn wij heel blij mee. We merken wel al dat ze eerst het lekkerste er tussen uit vist maar daarna ook de rest op eet. Als er bijvoorbeeld pasta, tomaatjes en paprika op haar bordje ligt dan vist ze heel schattig eerst de pasta er tussen uit, daarna tomaatjes en als laatste de paprika. Lees hier Marieke haar creatieven ideeën.

 

Gelukkig zijn er genoeg kinderen die dol zijn op groente, die dit zonder klagen opeten, gewoon omdat ze ervan smullen. Vooral baby’s die net beginnen met hapjes eten vinden het vaak heerlijk (ook al trekken ze er soms hele vreemde gezichten bij ;)).

Mijn kleine jongen van 3 jaar at ook goed toen hij jonger was. Alles ging erin. Salade van ui en tomaat, heerlijk! Olijven, graag zoveel mogelijk. Zoete aardappel, courgette, bloemkool, wortels, alles werd verwerkt in verse hapjes en hij smulde ervan. Hoe ouder het mannetje werd, hoe meer hij ging proeven, en hoe minder er eigenlijk in ging. Hij werd best wel heel kieskeurig en at een tijdje echt heel weinig. Soms, in mijn geval wel, ben je als moeder heel blij als er ook maar iets in gaat, ook al komt het dan niet overeen met de schijf van vijf.

Inmiddels eet hij wat meer, maar trots vertellen dat mijn kindje dol is op groente, nee helaas. Goed, uiteraard wil ik wel dat hij naast de andere vier schijven, ook dagelijks wat groente binnen krijgt. Hij heeft gelukkig zijn favoriete, maar afwisseling is nog zo’n opvoedkundig toverwoord waar nog niet aan wordt gehouden. Ik ben heel benieuwd naar jullie tips en ideeën over leuke ideeën om groente aantrekkelijk en smaakvol te maken. Zelf heb ik al vele dingen uitgeprobeerd, het één werkte super goed, het ander minder.. Ik ben benieuwd wat jullie kinderen ervan vinden:

SuperKomkommerKrokodillen

  • Neem een stuk komkommer en was deze goed af. IMG_20160201_124429IMG_20160201_124458De schil verwijder je niet voor een kleurrijk resultaat.
  • Je maakt een schuine gleuf in de doorsnede van de komkommer.
  • Vervolgens nog een schuine snede zodat je dat stukje eruit kunt nemen.
  • Aan de zijkanten snijdt je kleine driehoekjes uit. Deze kun je bewaren en er als extra krokodillen tanden naast serveren straks.
  • Met het puntje van je mes snijdt je oogjes aan de bovenkant van de krokodil, nu lijkt het al echt wat.

IMG_20160201_124443IMG_20160201_124410Je kunt nu nog heel creatief zijn met de staart van het beestje, maar dat is mij nog niet gelukt. Ze vallen hier goed in de smaak en het wordt mij regelmatig gevraagd er nog een paar te maken wanneer ik komkommers in huis heb.

Bordjes versieren

Wat je ook op het menu hebt staan, eigenlijk kun je altijd wel een bordje versieren. Ook een erg leuke truc om groente op een leuke manier op te eten. Je maakt bijv. van spaghetti de haren, een mondje van gehakt (of stukjes komkommer, wanneer je vegetarisch kookt). Het neusje is een groot stuk tomaat, of een paar kleintjes bij elkaar. Met geraspte kaas de wenkbrauwen en klaar. Een leuk dialoog erbij, en het kan niet meer stuk.IMG_20160115_194637

“Zullen wij eerst lekker zijn neusje opeten”, ‘Jaa en dan de mond’, komt er al snel als antwoord. En zo wordt het hele gezichtje langzaam opgegeten op een leuke, ontspannen manier.

Het is ook een leuk idee om je kind zelf een gezichtje te laten maken. Wanneer ze met het eten bezig zijn, dat geldt ook voor samen boodschappen doen, en samen koken, hebben ze soms nog meer zin om het op te eten.

Zoals jullie pas in mijn blog zagen over de Mexicaanse Hotpot is het ook erg leuk om in de wraps een gezichtje te maken, en dat geldt natuurlijk ook voor pannenkoeken, alhoewel, dat laatste gaat er vaak zonder moeite in en zijn ook geen groente ;)

SmoothieFrootie

Zo worden ze bij ons genoemd, de smoothiefrooties. Terwijl ik groente en fruit snijdt, zit mijn mannetje op de grond met zijn speelgoed groente en zijn net alsof blender. Vervolgens imiteert hij het geluid van onze blender en schenken wij twee glazen vol, ‘jummie’, roept hij vrolijk.smoothie groente verstoppen lekker gezond fris peuter kleuter geen groente lusten nanny annelon recept blender

Ook mijn bonus dochter (7 jaar) is er dol op, de smaakvolle, rijk gevulde groene smoothies. Vriendlief en ik genieten er dagelijks van als ontbijt, en vaak krijgen de kinderen een glaasje naast de boterham erbij.

Er zijn genoeg nadelen te bedenken tegen de smoothies, bijvoorbeeld dat er vezels missen en het niet goed is alles op te drinken, maar dat juist het kauwen en verwerken ervan belangrijk is. Mee eens, maar soms is het zo gemakkelijk en fijn dat je weet dat ze in elk geval al ongeveer 50 a 100 gram (voor een peuter aangeraden) aan dagelijks groente binnen helpen, en daarbij ook vele vitamine en mineralen. Alles wat wij erin doen is vers, maar je kunt eventueel ook diepvries groente en fruit gebruiken, iets voordeliger.smoothie groente verstoppen lekker gezond fris peuter kleuter geen groente lusten nanny annelon recept blender2

De smoothie die heel goed in de smaak valt:

150 gram spinazie
2 kiwi’s
Halve mango
1 banaan
1 glas water (of het sap van twee sinaasappels voor iets zoetere smaak)

Maken jullie wel eens smoothies? En wat doen jullie erin?

IMG_20160201_124939Verder geef ik veel fruit aan mijn zoontje. Appels zijn onbeperkt te pakken elke dag, en ik maak graag fruithapjes voor hem. Je kunt ook overdag al wat snoeptomaatjes geven, stukje komkommer of stukjes paprika. Alles wat je overdag tot je neemt, hoeft in de avond weer minder op het bordje. Mocht je strijd hebben onder het avondeten is dat wellicht een leuke afwisseling. En wat voor mijzelf altijd helpt is de gedachte dan hij goed groeit, vrolijk is, zich goed ontwikkelt en dat hij uiteindelijk vast alles eet, net als zijn moeder.

Ik ben heel benieuwd naar jullie tips over groente eten, en jij Annelon, welke hapjes maak jij nu voor Nola? Eet zij alles met de pot mee, of maak je soms wel iets anders speciaal voor haar? Eet zij al vis en vlees mee? 

 

Marieke heeft weer leuke tips over het eten van groente! Eigenlijk ben ik voor Nola nog niet zo creatief. Deze krokodil onthoud ik bijvoorbeeld voor later want Nola weet nu nog nauwelijks wat een krokodil is haha. Ik probeer Nola tijdens een avondmaal zoveel mogelijk kleur op haar bord te geven zodat ze verschillende vitamines binnen krijgt. Ik geef haar dan bijvoorbeeld pasta, gele parika, courgette en tomaat. Tomaatjes vindt Nola het lekkerste! Dat vinden de meeste kinderen denk ik wel. Komkommer vindt ze een beetje saai volgens mij, na een paar hapjes is ze er op uitgekeken. Nola eet alles met de pot mee maar geen sauzen, suiker en zout. Alles zo neutraal mogelijk. Als wij dus een pasta eten dan krijgt ze de groente, het vlees en de pasta op haar bordje daarna doen we voor ons zelf de pastasaus erbij. Ze eet vis en vlees, ik eet alleen geen vis waardoor Richard ook niet maar we geven haar af en toe zalm en dat vindt ze heerlijk. Vis moeten we haar vaker geven, we geven Nola wel een keer mee aan Marieke.

-X-

Marieke & Annelon

2 Comments

  1. Die kleine kinderappels die nu bij veel supermarkten te koop zijn, zijn handig. Dan eet een kind de hele appel op en ze zijn erg lekker!

    1. Ja OmAatje, wat een lekker idee. Wij hebben ze gekocht en die kan Nylan nu met gemak op, smullen!

Leave a Response