Please assign a menu to the primary menu location under menu

2015-11-14 19.31.38 (2)Nola is één jaar en dat is te merken! Ik heb een groepje vriendinnen die ik heb leren kennen tijdens de zwangerschapsgym. Zij hebben alle vier een kindje in de zelfde leeftijd als Nola, één jaar dus en allemaal rond 8 december geboren.

We hadden pas weer een date met alle baby’s erbij. We hebben het dan niet allen over de kleintjes maar wel veel. Ze doen bij veel dingen alle vijf hetzelfde. Dat is zo leuk die herkenbare punten. Daarom dacht ik dit eens met jullie te delen. Ik ben dan benieuwd of jullie dit ook allemaal bekend voor komt. Bij sommige punten is dit wel anders bij jongens dan bij meisjes.

verschonen
Het was al worstelen op de commode voor ze één werd, maar nu wordt Nola ook boos. Helemaal niet erg want ik begrijp haar wel. Als ik de kleren klaar heb gelegd gaat ze het shirtje vaak op haar hoofd leggen en wil ze die aantrekken. Als ik dan der romper aan wil doen wordt ze heel boos want ze wil het zelf doen. Ze kan dit niet goed zelf verwoorden en ze begrijp mij dan niet helemaal. Toch leg ik het haar rustig uit.

speelhoekje-baby-dreumes-gedrag-ontwikkeling-een-jaar-boos-drifteg-driftig-verdrietig-zelf-doen-nanny-moeder-annelon.jpg-etenEten
Nola wil graag zelf eten. Ik gaf haar pas havermout pap want dat deden we vaak. Ze werd verdrietig want ze wilde het zelf doen. Ze pakte de lepel en trok er aan. ik deed haar een grote slab met mouwen aan en liet haar maar haar gang gaan. Ze moet het toch leren. Het lukte haar niet want ze doet de lepel verkeerd om in haar mond. Ze werd heel boos dat het niet lukte en kreeg haar eerste ikwilhetzelfdoendriftbui. Ik heb de pap weg gezet en haar een broodje gegeven. Deze ging ze lekker zelf eten. Voorlopig dus even geen pap meer tot ze het wel eet. ;-)

Wat ik doe als ze haar avondeten eet, een vork of lepel met eten voor houden en dan pakt ze zelf met haar handen de vork en doet die terwijl ik hem ook vast heb in haar mond. Heel grappig is dat, maar het werkt. Nola is gelukkig een super goede eter. Ze eet veel groente en lust bijna alles.

Als Nola genoeg heeft gehad dan gaat ze ons aankijken en tegelijkertijd pakt ze een stukje en gaat ze die op de grond gooien. Echt allemaal terwijl ze ons aankijkt want ze weet dat wij dat niet leuk vinden. Stiekem vinden wij dat wel grappig.

Spelen
Ze speelt steeds gerichter. Ze gaat al echt op der hurken of op der knieën zitten terwijl ze actief speelt. Ze kletst dan ook in één stuk door en leest zichzelf voor uit boekjes. Tijdens het spelen zit ze vooral aan spullen waarvan ze weet dat ze daar niet aan mag zitten en kijkt ons dan tegelijkertijd aan. Ze probeert zichzelf dingen te leren, dat heet natuurlijk gewoon ontwikkeling maar ik merk dat als ik niks doe zij zich ook ontwikkeld. Ze oefent zelf met staan en dan gaat ze in haar handen klappen, al heb ik dit haar wel geleerd, in de handen klappen als ze staat.

Als ik haar ergens mee help tijdens het spelen dan wordt ze meestal boos want z

Tijdens het spelen doet ze ook kleren of doeken over haar hoofd of loopt ze ineens met een shirtje over der schouders zoal een kakker altijd zijn shirt draagt ;-).

speelhoekje-baby-dreumes-gedrag-ontwikkeling-een-jaar-boos-drifteg-driftig-verdrietig-zelf-doen-nanny-moeder-annelon.jpg-autostoelOnderweg
Als we haar in de kinderwagen zetten wordt ze boos en gaat ze haar rug opbollen. Ze zit natuurlijk de fase dat ze veel zelf kan maar ook niet kan. De dingen die ze niet kan beoefend ze wel. Lopen kan ze nog niet dus ze moet toch echt wel in de kinderwagen. Ze kan ook niet lekker bewegen in de kinderwagen, dat is voor die kleintjes niks aan.

In het autostoeltje gaat ze zich snel vervelen dus krijgt ze als snel der speen en knuffel. Ze mag der speen en knuffel alleen als ze gaat slapen maar dat gaat ze vaak dan ook doen in de auto.

speelhoekje-baby-dreumes-gedrag-ontwikkeling-een-jaar-boos-drifteg-driftig-verdrietig-zelf-doen-nanny-moeder-annelonIn gezelschap
Nola is nooit eenkennig geweest en huilt ook niet als wij weg gaan en haar bij andere achter laten. Dat doet ze nog steeds niet. Wel als wij voor het eerst ergens op visite zijn kijkt ze eerst even rond voor ze gaat spelen en rondkruipt. Ze is veel kieskeuriger voor wie haar oppakt of vasthoudt maar bij velen is dat oke. Dit vind ik allemaal erg logisch en goed dat ze voor zichzelf op komt en kieskeurig is.

Bloggen/vloggen
Nola heeft nu niet altijd zin meer om stil te zitten voor een foto en op commando te lachen dus webshops en leveranciers moeten soms even geduld hebben ;-). Ik blog of vlog niet met Nola als ze daar geen zin in heeft.

Komt dit bij jullie ook overeen? Wat voor typische dingen doen jullie kindjes nu ze één jaar zijn? Laat het in de comments hieronder weten, ik ben erg benieuwd.

-X-

Annelon

Leave a Response