Please assign a menu to the primary menu location under menu

BabydreumesOntwikkeling

Tandjes die doorkomen

3-15-tandjes-doorkomen-vingers-nanny-annelon-blog-bumbo-seatOw zo zielig, die tandjes die bij je baby door het tandvlees heen komen. Nola begon al toen ze vier maanden was en nu is ze 14 maanden en ben ik gewoon de tel kwijt geraakt. Ik denk dat ze nu al ongeveer 10/12 tandjes heeft.

In welke volgorde komen tanden meestal door?
Gemiddeld komen er bij kindjes op de volgende volgorde tanden door:

  • Tussen de 6 en 8 maanden twee snijtanden onder door
  • Rond 8 maanden twee snijtanden boven
  • Tussen 8 en 12 maanden twee hoeksnijtanden boven
  • Tussen 10 en 12 maanden twee hoeksnijtanden onder
  • Tussen 14 en 20 maanden de eerste kiezen boven en onder
  • Tussen de 18 en 24 maanden de vier hoektanden
  • Tussen de 24 en 32 maanden nog eens vier kiezen boven en onder

2015-08-17 08.41.08Als dit bij jouw kindje anders is dan maakt dat niks uit! Ik ken kinderen die zijn begonnen vanaf één jaar en Nola is wel heel erg snel met al haar tanden.


Hoe weet je dat er tandjes doorkomen?

Als je denkt dat de tandjes doorkomen bij je baby dan kan je met je vinger voelen of je een hard puntje voelt. Het tandvlees wordt eerst heel rood, wordt wat opgezwollen en daarna komt het tandje er uit. Ik vond dat zelf lastig om te zien of merken, ik merkte het pas als de tand al door was dus je de tand al kon zien. Vaak is het ook zo dat je denkt dat de tand doorkomt maar de tand niet doorzet, na bijvoorbeeld twee weken zie je dan ineens een tand zitten.

De symptomen van tandjes die doorkomen
Nola kreeg dan spuitluiers en felrode wangen. Verder was er niet heel veel aan de hand, af en toe wat huilerig. Toen ze nog maar vier maanden was kwijlde ze ook en deed ze haar handjes continu in haar mond. 2-16-baby-tandjes-doorkomen-tand-tanden-komt-door-maanden-wanneer-symptomen-wat-kan-er-tegen-doen-tips-tandgel-multiblind-druppels-dentinoxOok heeft ze er een keer koorts door gekregen, tenminste wij denken dat de koorts daardoor kwam.

Wat kan je tegen de pijn van tanden doorkomen doen
De pijn blijft maar je kan het voor je kindje wel verzachten. Wij gebruiken Dentinox en een tandgel van Multilind.

De Dentinox druppel je op een wattenschijfje en drukje zo op het tandvlees. Ik probeerde het zelf op mijn tandvlees en het verdoofd inderdaad wat. Ik vond het alleen lastig om te doen want Nola deed natuurlijk dan haar mond dicht of duwde me weg.

2-16-baby-tandjes-doorkomen-tand-tanden-komt-door-maanden-wanneer-symptomen-wat-kan-er-tegen-doen-tips-tandgelllllDe tandgel van Multilind doe je eerst op je vinger en dan op het tandvlees waar het tandje door komt. Ook dit vond ik lastig om te doen.

Van beide weet ik niet heel goed of het gewerkt heeft. Dat komt ook omdat Nola er minimaal last van had. Naast deze twee middelen gaf ik haar ook een bijtring zodat ze daar lekker in kon bijten. Er bestaan ook bijtringen (Hema) met een bepaalde vloeistof er in.
Deze bijtringen leg je in de koelkast en geef je daarna aan je kleintje. De kou is lekker op het tandvlees.

3-15-tandjes-doorkomen-vingers-nanny-annelon-blog-bumbo-seat-giraffe-sofie-bijtringNola is een hele harde en kan goed tegen een stootje. Haar reactie op de tandjes viel reuze mee. Ik vind het ook altijd zo lastig inschatten wanneer er nou wat aan de hand is en waar dat mee te maken heeft. Als Nola haar wangen felrood waren dan wist ik wel zeker dat het tandjes waren.

-X-

Annelon

2 Comments

Leave a Response