Please assign a menu to the primary menu location under menu

dreumesInformatieOntwikkelingOpvoeding

Wat doet een kindje van 1,5 jaar nou zo ongeveer?

Nola is 1,5 jaar, 18 maanden. Ik vind haar nu echt “groot” al is ze nog maar klein :-). Ze leeft nog pas 1,5 jaar.

Lopen
Als moeder zie je nu dat je kindje enorme stappen maakt. Ook letterlijk want meestal lopen ze op deze leeftijd al vrij goed. Nola was ongeveer 14 maanden voor ze ging lopen en loopt nu gewoon goed. Ze klimt overal op.

Praten
Nee dat doet Nola nog niet echt. Ze begint nu wel woordjes na te zeggen en ze weet precies wat ik bedoel. Wat ze al wel zegt is eten, wauw!, ow neeee, baby, helpe, pakke, mama, papa, opa en oma. Oja en niet te vergeten “kokodiii” dat is krokodil van het liedje:

Een krokodil ligt in het water, een krokodil zwemt naar je toe. Een krokodil steeds dichterbijer. HAP! AUW! Bijt ie in je bil.

Dat vindt Nola een ontzettend leuk liedje net als 1,2,3,4 hoedje van papier en klap eens in de handjes. De meeste kinderen doen rond deze leeftijd ook al dierengeluiden maar Nola is daar niet echt in geïnteresseerd. Zo zeg ik dat altijd maar. Kinderen lopen bijna nooit achter, ze zijn meestal ergens anders in geïnteresseerd.

Het ene kindje gaat sneller lopen, de ander praat sneller, de ander is meer bezig met zijn motoriek en de ander is meer bezig met observeren en is van plan het daarna uit te gaan voeren. Iedereen is uniek en doet het op zijn eigen manier:-). No worries!

Ik merk dat Nola voornamelijk woordjes leert door liedjes te zingen en boekjes te lezen. Ze leert sneller de woordjes die voor haar belangrijk zijn zoals eten haha en baby. Eten vindt ze erg leuk en lekker en haar pop noemt ze baby. Ze is een grote fan van haar pop en baby’s

Stoute boef
Ja Nola is soms al echt stout. Als ze iets niet mag dan kan ze soms nog weleens slaan. Heel zachtjes natuurlijk en het kan er ook best wel een beetje grappig uit zien maar toch moet je duidelijk zijn en moet je zeker niet gaan lachen! We hebben voortdurend moeite met onze lach in te houden.

SAMSUNG CSC

Als ze van ons iets niet mag en het toch doet dan gaat ze keihard lachen. Zo maakt ze ons ook aan het lachen en is het soms lastig om echt goed op haar over te komen.

Ik zet haar nu soms ook al weleens op de trap. Dat is maar kort maar goed ze leert zo wel dat iets niet mag. Helaas vindt ze het nu nog best wel leuk om op die trap te zitten dus werkt de trap bij ons niet altijd. Ze kan dus best stout zijn en heel kattig doen maar dat vind ik eigenlijk ook wel weer leuk aan haar karaktertje. Het is zo een echt dametje en stoer. Ze vindt het gezellig met andere mensen en piept niet om het minste en geringste. Ze wil gewoon wel graag haar zin ;-).

Nola kan sinds vandaag de deur zelf open maken. Dus ja de deurklink hebben we vandaag omgedraaid.

6-16-wat-kan-een-kind-van-1-5-1,5-jaar-dreumes-peuter-stout-lopen-praten-eten-slapen-grappig-straf-trap-zitten-speen

Ik vond het eerst wel leuk dat ze zelf de deur open kon maken maar goed wat ze daarna gaat doen kan heel irritant zijn. Ze kan namelijk ook de deur van de koelkast open maken ;-). Aangezien Nola gek is op fruitzakjes trekt ze die elke keer uit de koelkast en krijgen wij soms ruzie als ze deze niet mag. Ook vindt ze het leuk om sleutels in de prullenbak te gooien en dat is niet zo heel handig.

Lief
Maar ze is natuurlijk ook super lief. Ze helpt mij mee met tafel dekken. Ze luistert ook weleens wel. Ze komt gezellig bij mij zitten kleuren wanneer ik aan tafel mijn blogs schrijf. Ze geeft ook zomaar kusjes en knuffels. Dit doet ze ook bij veel familieleden en vrienden. Ze is graag onder de mensen en is erg sociaal. Ook als we het goed moeten maken geeft ze mij een knuffel en lacht ze lief.

SAMSUNG CSC

Slapen
Nola slaapt nu soms één en soms twee keer overdag. Soms om 10:00 en 15:00 uur en soms één slaapje om 12:00 uur. Op het kinderdagverblijf doet ze er sowieso één en thuis meestal twee. ‘s Avonds brengen Richard en ik haar samen naar bed. Richard leest ook altijd nog een verhaaltje voor. Wanneer ze in bed ligt zeggen wij beide “Lekker slapen” en zegt Nola “daaag” en zwaait lief naar ons. Ze doet nooit moeilijk wanneer ze moet gaan slapen. Ook ‘s middags niet of als ze eigenlijk helemaal niet kan slapen. Dan blijft ze soms even een uurtje kletsen in bed en is ze uiteindelijk ook uitgerust.

Eten
Nola is nu iets kieskeuriger geworden in wat ze eet. Als ze pasta met groente en saus krijgt dan pikt ze nu eerst de pasta er uit. Vervolgens voeren wij haar de groente zonder dat ze moeilijk doet. Het lijkt wel of ze niet vrijwillig haar groente op wil eten maar als wij het doen dat oke is haha.

Druifjes, mandarijn en banaan vindt ze het lekkerste fruit. Verder eet ze op het kinderdagverblijf en bij haar opa´s en oma´s ook wel appel en peer. Thuis doet ze dat niet.

SAMSUNG CSC

Wat ik haar nu leer
Ik oefen soms met haar wat woordjes en herhaal deze vaak. Dit doe ik door boekjes te lezen, liedjes te zingen en haar proberen te verwoorden van wat ze wil en doet. “Pakken?” of “Wil je eten?”

Ik probeer haar zoveel mogelijk zelf te laten doen. Wanneer ik aan haar vraag “Wil je even lekker slapen?” dan sprint ze naar de deur, de trap omhoog, grijpt ze naar haar giraffe en haar speen en kan ik haar zo op bed leggen.

Wanneer ik wil dat ze haar speen uit doet vraag ik haar of ze die even uit doet. Dat doet ze dan meestal ook en legt hem weg. Richard kwam met een hele goede

Als ik een stofzuiger in jouw hand druk dan ga jij ook niet stofzuigen. Als ik jou lief vraag of jij wil stofzuigen dan ga jij vast wel stofzuigen

Zo leer je nog eens wat van elkaar ;-). Ook vindt Nola het leuk om te puzzelen en te bouwen met Duplo. Dat doen we nu vaak. Zo ontwikkeld ze haar motoriek.

Hobby´s
Zoals ik net al schreef vindt ze met Duplo bouwen heel erg leuk. Haar pop blijft het leukste speelgoed. Daar zeult ze wat mee rond, speelt ermee en heeft er ruzie mee. Een soort haat-liefderelatie.

SAMSUNG CSC

Ook vindt Nola het ontzettend leuk om te tekenen en knutselen. We hebben nu standaard op de eettafel een paar tekenvellen en een bakje kleurpotloden staan. Ze klimt zo nu en dan zelfstandig op de stoel om te gaan kleuren. Heel leuk en schattig is dat.

2016-06-03 09.46.13

Wat doen jullie kids nu allemaal op deze leeftijd? Welke ontwikkeling maken jullie nu duidelijk mee met jullie kindje? En wat zijn hun hobby’s?

-X-

Annelon

Tags : ontwikkeling

Leave a Response