Please assign a menu to the primary menu location under menu

Als nanny werk je met verschillende kinderen die op verschillende emoties anders reageren. Er zijn twee kindjes van de ongeveer 25 kindjes waar ik ooit op heb gepast die BHS (Breast Holding Spells) hadden. Ze hebben bij mij nooit een “aanval” van BHS vertoont. Dit komt eerlijk gezegd doordat kinderen zelden bij mij driftbuien hebben. BHS komt ongeveer bij 5% van alle kinderen voor, best veel dus. Nola heeft het gelukkig (nog) niet.

Wat is BHS?
BHS betekend Breast Holding Spells. Dit betekend letterlijk “adem inhouden een tijdje”. Kinderen houden dan een tijdje hun adem in tijdens een woedeaanval, driftbui of groot verdriet.

  • Houden hun adem in
  • Worden rood
  • Worden blauw
  • Vallen flauw
  • Rollen met de ogen
  • Schokken met hun lijfje

Je kindje gaat vanzelf weer ademen en stikt nooit! Ook kan het geen kwaad als ze maar eventjes geen zuurstof hebben gehad.

wpid-img_20150203_234931.jpgMen vindt het vaak op een epileptische aanval lijken. Wanneer de BHS zich vaak voordoet kan je beter wel even langs de huisarts gaan. Natuurlijk ook wanneer jouw gevoel niet goed zit. Meestal geven ze aan dat er niet zoveel aan de hand is en als ze een hersenfilmpje gaan maken vinden ze bijna nooit wat en blijft het toch bij BHS. Epilepsie komt vaker voor zonder dat een kindje een driftbui, woedeaanval of groot verdriet heeft.

BHS komt bij kinderen voor vanaf plusminus 6 maanden tot een jaar of vier. Kinderen weten in deze leeftijd zich, op zo een moment van BHS, niet te uiten. Vanaf een jaar of drie/vier kunnen ze zich beter verwoorden.

Wat moet je doen?
Als je kindje zo een aanval heeft kan je hem of haar het beste op de zij leggen om het ademhalen te vergemakkelijken. Troost je kindje en geef geen aandacht aan het BSH.

Je kan de kinderen leren hoe ze met bepaalde emoties om kunnen gaan. Dit kan ervoor zorgen dat je kindje zich de volgende keren beter uit en jij hem of haar zo beter begrijpt.

 

Doen de kinderen dit expres?
Dit is altijd de grote vraag van ouders. De kinderen doen dit niet expres, maar als je na zo een aanval veel aandacht besteed aan de BHS weten de kinderen heel goed op welke manier ze de volgende keer aandacht krijgen. Ze weten zo bewust een BHS op te wekken. Besteed dus geen aandacht aan de BHS, het inhouden van hun adem. Houdt voet bij stuk over hetgeen waar hij of zij boos is geworden of is gaan huilen

 

wpid-img_20150204_000343.jpgHet kan erfelijk zijn. In de meeste gevallen is er een familielid die dit ook heeft gehad.

Hopelijk zijn jullie wat wijzer. Schrik dus niet al dit gebeurt maar blijf rustig. Als je in paniek bent omdat dit gebeurt raakt het kindje ook in paniek. Dat is voor jullie en het kind niet fijn.

Heeft jouw kindje dit ook en wat doe jij dan? Heb je nog meer tips voor moeders en vaders die zich er geen raad mee weten?:-) Laat dat dan weten in de comments hieronder!

-X-

Annelon

Leave a Response