Please assign a menu to the primary menu location under menu

GezondheidKleuterNanny zijnOntwikkelingPeuter

Woede of zelfs driftbuien voor het slapen gaan

Er zijn best veel kinderen die boos kunnen worden en zelfs driftbuien kunnen krijgen wanneer ze naar bed toe moeten.

Nola gaat heel makkelijk naar bed, ze moet wel moe zijn, wanneer je dit verkeerd in schat bij haar gaat ze niet slapen. Ze gaat dan in bed kletsen en spelen. Kinderen die wat ouder zijn beseffen zich dat opblijven veel gezelliger is. Nola gaat dat vast, hoe dan ook, proberen. Wanneer je merkt dat ze gaan proberen op te blijven moet je meteen consequent zijn en hem of haar gewoon naar bed brengen en negatief gedrag negeren. Als je de eerste keren al toegeeft gaat het waarschijnlijk fout.

Kinderen hebben het meest aan duidelijkheid, zo hebben ze vertrouwen in wat je zegt en voelen zij zich veilig.

Voorbeeld van een onduidelijke situatie voor het kind waardoor een kind een driftbui kan krijgen:

  • 1-16-baby-peuter-kleuter-driftbui-woede-woedeaanval-boos-bedtijd-naar-bed-slapen-brengen-ligt-slaapzakNormaal gaat het kind 19:00 uur naar bed, worden de tanden gepoetst, wordt er een verhaaltje voorgelezen, krijgt ze een kusje en gaat ze slapen.
  • Het is 19:00 uur, de ouders zeggen dat ze naar bed moet en het kind zegt dat zij niet wil.
  • De ouders zeggen “oke nog een kwartiertje, 15 minuten”. Het kind is daardoor blij want ze mag nog even op blijven. Heel lief van papa en mama.
  • Het is 18:15 uur en de ouders zeggen dat we nou echt gaan slapen. Het kindje zegt dat ze nog niet naar bed wil en nog even wat langer op wil blijven.
  • Vader en moeder zeggen dat ze echt naar bed moet en het kind wordt heel boos.
  • De vader en moeder zeggen, oke dan nog even het filmpje af kijken en dan ga je echt.
  • Het filmpje duurde nog tien minuten, het filmpje is afgelopen waarbij de ouders zeggen dat ze naar bed moet. Ze wordt nog bozer en gaat schreeuwen. De ouders zeggen nou over vijf minuten ga je echt.
  • Het is vijf minuten later, de ouder willen nu echt dat ze gaat. Het kind is zo boos dat ze een driftbui krijgt. Ze zijn nog een uur bezig om haar op bed te krijgen en haar te laten slapen.
  • 21:45 uur slaapt ze

Wat hier gebeurd, gebeurd vrij vaak. Het kindje mag langer opblijven dan normaal, wanneer ze boos wordt mag ze nog langer en dat drie keer. Wanneer ze “echt” naar bed moet snapt het kindje niet waarom ze nu niet nog een keer kan onderhandelen. Het kon die eerste drie keer wel maar nu niet meer, waarom? Als ouder denk je vaak dat je kindje je lief vindt omdat ze iets extra’s mogen wat ze graag willen, maar als ze zoals in dit voorbeeld steeds meer mogen begrijpen ze er niks meer van en ben je eigenlijk juist niet lief voor ze. Je bent onduidelijk waardoor je kindje een driftbui krijgt en boos op je is. Als kinderen een driftbui krijgen zeggen ze eigenlijk

 

Papa of mama wees eens duidelijk, zeg wat ik moet doen, wat ik mag en wat ik niet mag.

 

Het helpt om dit zinnetje op te zeggen wanneer je kindje een driftbui heeft.

Heb je dit elke avond? Je kan het dan nog doorbreken
Je zal dan even heel duidelijk moeten zijn en er veel geduld voor moeten op brengen, er gaat namelijk even tijd in zitten maar daarna is je kindje blij en dus jij blij. Zo kan je dit aanpakken:

  • het grote voorlees boek - rond 4 jaar - vele schrijvers - illustraties - herkenning - voor het slapen gaan - nanny annelon - veel kleur66Het is 18:50 uur en je geeft aan dat je kindje straks, over tien minuten, naar bed moet want dan is het 19:00 uur, bedtijd.
  • Het is 19:00 uur en jullie geven aan dat ze naar bed moet. Ze zegt dat ze langer wil opblijven. Dit vraagt ze tenslotte elke avond dus dat zal nu vast ook lukken denkt ze.
  • Je zegt tegen haar dat ze nu naar bed moet want het is 19:00 uur. Het is bedtijd. We gaan tandenpoetsen en een verhaaltje lezen.
  • Ze wordt boos want ze wil niet.
  • Je geeft nou duidelijk aan op een duidelijke toon dat het 19:00 uur is en ze naar bed moet. Je kan haar afleiden door te vragen welk verhaaltje ze straks wil lezen.
  • Jullie gaan tandenpoetsen en verhaaltje lezen. Jij poetst haar tanden eerst en daarna mag ze zelf (duidelijk zijn).
  • Ze mag één verhaaltje uitkiezen (duidelijk zijn). Je zegt daarbij dat ze na het verhaaltje lekker gaat slapen.
  • Ze kiest een verhaaltje en die lees je voor. Ze gaat geheid proberen of je nog een verhaaltje wil lezen. Je geeft aan dat de afspraak was dat je één verhaaltje ging voorlezen en ze daarna zou gaan slapen.
  • Het verhaaltje is uit, je geeft haar een kus en loopt weg. Ze zal of meteen gaan slapen of nog gaan huilen. Dit negeer je want dit is niet zielig. Ze is je nu aan het uitproberen! Als je tegen haar gaat praten of al naar haar kijkt dan heeft ze je al waar ze je hebben wil. Dit is namelijk al aandacht.
  • Wanneer ze uit bed komt, pak je haar op en leg je haar in bed zonder haar in haar ogen te kijken of te praten. Dit doe je tot ze blijft liggen.

Als je dit een paar avonden achter elkaar vol houdt dan wordt het bedritueel steeds korter. Op ten duur huilt ze niet meer maar is ze blij want het is voor haar duidelijk:

  • Je geeft aan dat ze over tien minuten naar bed moet.
  • Wanneer jij zegt dat het 19:00 uur is en ze naar bed moet dan is dat voor haar duidelijk want ze gaat altijd 19:00 uur naar bed.
  • Jij poetst haar tanden en daarna mag zij.
  • Ze kiest een leuk verhaaltje en die lees je voor. Wie weet probeert ze nog een verhaaltje maar dan zeg jij nee. Ze weet dat bij jou nee, nee is dus zal ze niet huilen of boos doen om haar zin te krijgen.
  • Je geeft haar een kus en ze gaat slapen.
  • Ze is heel blij nu met haar bedritueel en jullie ook, jullie hebben nu nog een hele avond voor jullie zelf.

Na een maandje kan je haar een keer verrassen en zeggen. “Weet je lieverd, dit keer mag je een half uurtje langer op blijven, je mag om 19:30 uur  naar bed”. Ze zal nu heel blij zijn. Vanaf 19:20 uur geef je aan dat ze over tien minuten naar bed moet. Je gaat vervolgens vanaf hier het hele bedritueel af. Met dit kleine half uurtje verras je haar echt al, hoe leuk is het dat je ze met 30 minuten langer opblijven al zo kan verwennen :-).

Nola_260815-191[1]Doe dit niet te vaak want dan snappen ze er weer niks van! Eén keer per maand is leuk. Wanneer ze wat ouder zijn kan je afspreken dat ze in het weekend op mogen blijven.

Ik blijf het zeggen. Als je niet streng maar duidelijk bent naar de kinderen vertrouwen ze je en zijn ze blij. Wanneer je duidelijk bent kan je ze ook nog eens meer verwennen met kleine dingen zoals opblijven, een keer op de bank eten, een keer twee koekjes in plaats van één en een keer een danoontje in plaats van yoghurt.

Duidelijk zijn wordt verward met streng. Duidelijk zijn is het woord en daar worden kinderen blij van! Geloof mij maar. Verplaats je maar eens in een kind, een kind is op de aardbodem gezet en weet niks, vervolgens groeit het op en moet zij alles verkennen en ontdekken. Ook wat wel en niet mag, ze moet er achter komen wat wel en niet mag. Als jij dat in de weg gaat zitten dan is dat niet leuk voor het kind. Ze willen wat leren en daar vragen ze om door steeds meer te vragen en boos te worden wanneer iets niet mag. Naar mate zij ouder worden hebben ze het door wat wel en niet mag en wat wel en niet door de beugel kan. Hoe langer het duurt voor ze dit door hebben ligt aan de ouder.

-X-

Annelon

Leave a Response