Please assign a menu to the primary menu location under menu

Marieke heeft weer wat lekkers gekookt. Ik heb de foto’s al gezien. Het ziet er heerlijk uit.

 

Afgelopen week maakte Nylan en ik Fritatta. Een leuk gerecht met positieve punten; lekker veel eiwitten, het maakt je restjes op, het is zo klaar en bovendien nog lekker ook! Straks vertel ik jullie hoe onze Fritatta eruit zag, maar eigenlijk kun je Fritatta altijd maken, mits je een aantal eieren in huis hebt en wat lekkere (restjes) groente; een uitje, wat knoflook, verse kruiden. Niks is te gek! Ook heerlijk met kaas erover gesmolten.

Voorbeelden van lekkere Fritatta’s kunnen zijn:

 • Wat spekjes, spinazie, champignons en eieren
 • Wat paprika, chapignons en eieren
 • Wat bleekselderij, stukjes wortel en eieren
 • Wat linzen, spekjes of hamblokjes en eieren
 • Wat courgette, ui en eieren

Jullie kennen misschien de Tortilla Española. Een omelet gemaakt van aardappels, ui en heel veel ei. Dit gerecht maakte wij geregeld toen wij nog in Spanje woonde. Erg lekker met een stukje stokbrood erbij. Ontstaan tijdens de burgeroorlog toen de Spanjaarden enkel aardappelen en eieren thuis hadden, dus eigenlijk uit pure armoede en bovendien een gerecht boordevol eiwitten en energie als goede start van de dag. Tegenwoordig wordt deze vaak gereserveerd als tapas.

Voor onze Fritatta nam ik het basis recept van ChicksLoveFood. Ik ben dol op kikkererwten en zocht op het web wat in het rond op kikkererwten en werd getrokken door dit recept van een gezonde Fritatta. Een leuk gerecht om samen met je kinderen te maken, want ze kunnen lekker met de garde aan de slag en alle ingrediënten lekker husselen. Uiteraard paste ik het gerecht hier en daar aan, want ik houd van lekker anders.

Wij legde de volgende ingrediënten bij elkaar:

 • Rood uitje, fijn gesneden
 • Zakje kikkererwten van HAK
 • Knoflook, heel fijn gesneden (één of twee teentjes)
 • 4 eieren
 • Rozemarijn
 • 4 eetlepels Griekse Yoghurt
 • Scheutje melk
 • Geraspte jonge kaas

En toen aan de slag:

Als eerst snijd ik een rode ui en snijd ik twee teentjes knoflook fijn. Ik wokte de ui, met de kikkererwten, knoflook en rozemarijn lekker samen. Ondertussen pakte Nylan voor mij een mooie diepe ovenschaal (liefst vierkant of rechthoekig) en legde daar bakpapier in. Dit laat je over de randen heen vallen. In een andere diepe schaal roerde Nylan met de garde de eieren, kaas, yoghurt en melk door elkaar heen. We deden hier een beetje zwarte peper bij. Vervolgens lieten wij het kikkererwten mengsel in het bakpapier glijden en schonken hierover het eimengsel. Nog wat extra kaas erover en een beetje rozemarijn. Verse rozemarijn zorgt voor een mooie versiering van je Fritatta, maar je kunt ook prima gedroogde rozemarijn gebruiken.

Fritatta variatie eieren peuter kleuter kikkererwten gezond diner avond eten lunch nanny annelon recept2

In de oven, om 200 graden stolde het eimengsel in ongeveer 20 a 25 minuten, waardoor je mooie plakFritatta krijgt. Je tilt het bakpapier voorzichtig uit de ovenschaal en laat de Fritatta voorzichtig op een plank glijden. Broodje erbij en smullen maar!

Voor de ander genoemde Fritatta’s is het belangrijk eerst de groente fijn te snijden en lekker te bakken. Wortels kun zelfs eerst even koken, anders blijft het wellicht te hard voor de kleintjes. Geldt uiteraard ook voor de spekjes en hamblokjes. Het eimengsel kun je maken zoals hierboven aangegeven.

Fritatta variatie eieren peuter kleuter kikkererwten gezond diner avond eten lunch nanny annelon recept

Hebben jullie weleens een Fritatta gemaakt? En zo ja, wat zat erin? Wij zijn benieuwd. 

 

Hmmm dit ziet er verrukkelijk uit. Ik heb nog nooit kikkererwten gegeten. Daar ben ik eigenlijk best benieuwd naar.

-X-

Annelon & Marieke

Leave a Response