Please assign a menu to the primary menu location under menu

KnutselenLampion Sint-Maarten

Knutselen: Monster van een melkkan, een lichtje of een lampion voor Sint-Maarten

Anna heeft op de peuterspeelzaal al een lampion gemaakt. Wij maken er ook een maar gebruiken hem vervolgens als een lichtje voor op tafel.

We hadden een lege melkkan dus ik ging eens bedenken wat we hier van konden gaan maken. We keken even wat we in de kast aan knutselmateriaal hadden liggen en bedachte er een monster van te maken. Wat hebben wij gebruikt:11-15-sintmaarten-lampion-lichtje-voor-op-tafel-melkkan-monster-papier-maché-knutselen-kleuter-peuter-basisschool-juf

  • Papier-maché (Hema)
  • Vloeibare lijm (Action)
  • Kwast (voor de lijm)
  • Schaar
  • Oogjes (kan ook van papier maken) (Action)
  • Elektrische waxinelichtje of een lampionlampje (Action)
  • Melkkan
  • Voor een lampion touwtje

11-15-sintmaarten-lampion-lichtje-voor-op-tafel-melkkan-monster-papier-maché-knutselen-kleuter-peuter-basisschool-juf-plakkenTer voorbereiding heb ik de melkkan schoon gemaakt met heet water en afwasmiddel. Ik knipte allerlei vormpjes van papier-maché uit. Zo kan ik Anna de kleuren en vormen leren.

Anna noemt meteen de vormen op en zegt als eerst “dit is een éénhoek” haha grappig hoe ze denken. Ik leer haar de vierkant, het rondje en de driehoek in alle verschillende kleuren. Met de kwast doen we lijm op de kan en plakken we alles op. Ik leg daarvoor de melkkan op zijn zij.

Tip! doe de dop op de kan want er kan nog water uit komen als 11-15-sintmaarten-lampion-lichtje-voor-op-tafel-melkkan-monster-papier-maché-knutselen-kleuter-peuter-basisschool-juf-dopje hem net schoon heb gemaakt. Wanneer papier-maché nat wordt gaat dat heel erg vlekken.

11-15-sintmaarten-lampion-lichtje-voor-op-tafel-melkkan-monster-papier-maché-knutselen-kleuter-peuter-basisschool-juf-kindWe draaien dus ook even de dop op de melkkan, nadat het fout is gegaan ;-). De vormpjes worden er netjes opgeplakt door Anna en ik help haar een beetje. Zo één kant is af. Anna heeft een idee, ze verfrommeld alle papiertjes en plakt die op. Best een goed idee en creatief van haar. Ik vind het leuk als kinderen hun persoonlijke touche aan een knutselwerkje geven.

De melkkan is helemaal beplakt, alleen de oogjes nog. Ik vraag Anna waar de ogen moeten komen en wijs naar onze eigen ogen, naast elkaar dus in ieder geval. Ze wijst aan waar de ogen moeten komen en we plakken ze op.

11-15-sintmaarten-lampion-lichtje-voor-op-tafel-melkkan-monster-papier-maché-knutselen-kleuter-peuter-basisschool-juf-lichtjeHet monster is klaar! Lees hier hoe je er nu een lichtje voor op tafel of een lampion van maakt:

Lichtje voor op tafel11-15-sintmaarten-lampion-lichtje-voor-op-tafel-melkkan-monster-papier-maché-knutselen-kleuter-peuter-basisschool-juf-dop-gat
Ik wil het elektrische waxinelichtje er in doen, maar dat past niet. Ik knip de bovenkant wat groter open. Nu past het lichtje wel en het geeft een heel leuk effect.

Lampion
Als je dit monster als lampion gebruikt dan knoop je een 11-15-sintmaarten-lampion-lichtje-voor-op-tafel-melkkan-monster-papier-maché-knutselen-kleuter-peuter-basisschool-juf-resultaat-lichttouwtje om de tuit van de melkkan en maak je een lus. Het monster kan je zo met de lus aan het lampionlampje hangen. Wat je ook kan doen is aan twee kanten van de tuit een gaatje maken met een schaar en daar het touwtje door rijgen en er een knoop in doen.

-X-

Annelon

Leave a Response