Please assign a menu to the primary menu location under menu

Eero, het zoontje van een vriendin van mij, Annemarie, heeft de Hand-, voet- en mondziekte gehad. Een pijnlijk virus die meestal bij kinderen tot en met 10 jaar voorkomen. Annemarie verteld in dit artikel wat het is en wat haar ervaringen met Eero waren.

 

Hallo! Mijn naam is Annemarie, mama van Eero en vriendin van Annelon. Wij waren tegelijk zwanger, zij van Nola en ik van Eero. Eero is exact twee weken eerder dan Nola geboren en het is fijn om elkaar zo nu en dan eens te bellen om advies te vragen aan elkaar. Zo kom je erachter dat je soms tegen dezelfde dingen aan loopt en zie je dat je de dingen op een andere manier aanpakt. Ik leer veel van Annelon, van haar als moeder en vriendin en van haar blogs.

Ze heeft mij gevraagd wat te schrijven over hand,- voet-, en mondziekte, Eero heeft dit een tijdje geleden gekregen en zo kan ik wat vertellen, over wat het inhoudt maar ook over mijn ervaring met Eero toen hij dit kreeg.

1-16-hand-voet-mond-ziekte-baby-kinderen-wat-is-het-ervaringen-ervaring-peuter-kleuter-informatie-virus-besmettelijk-handjeWat is hand-, voet- en mondziekte eigenlijk?
Hand-, voet- en mondziekte begint al voordat de symptomen zich laten zien, dus je kindje last heeft van de Hand- voet- en mondziekte. Wanneer je kindje last krijgt van de ziekte begin dit (vaak) met lichte/milde koorts. Daarbij kan je kindje ook misselijk worden met overgeven tot gevolg. Ze kunnen buikpijn en/of keelpijn krijgen. Dit heb je bij een kindje dat nog niet kan praten soms lastig door, een kindje dat ouder is zal dit vaak aangeven. Er verschijnen na 12 tot 36 uur pijnlijke rode plekken in en om de mond, op de handen en voeten. Dit worden blaasjes. Het kan zijn dat er een aantal blaasjes worden en een aantal niet. Dit kan een kindje veel zeer doen en het maakt eten en drinken vaak onprettig/lastig. Na twee weken is je kindje van Hand-, mond- en voetziekte genezen. Let er wel op dat besmettingsgevaar niet na 2 weken voorbij is. Hand,- voet, en monziekte is nog maanden besmettelijk nadat de klachten voorbij zijn.

Vooral kinderen tot 10 jaar kunnen hand-, voet- en mondziekte krijgen. De ziekte wordt veroorzaakt door virussen. Deze virussen zijn erg besmettelijk. Niet iedereen wordt ziek na besmetting met een van deze virussen. Van 10 mensen die besmet raken worden maar 1 of 2 mensen ziek. Vaak zijn er kleine epidemieën in de nazomer en de herfst. Op een kinderdagverblijf of een andere plek waar veel kinderen in een relatief kleine ruimte verblijven, is kans op besmetting groot. Omdat je soms niet weet dat je besmet bent, is het vaak al te laat wanneer je erachter komt dat je besmet bent. Ook mensen die niet ziek zijn van het virus kunnen dit virus doorgeven aan een volgend persoon. Daarom is het beter om een ziek kind thuis te houden, wanneer je kindje koorts heeft kan het zijn dat hij of zij een virus bij zich draagt. Door de besmetting van de moeder kan een pasgeboren baby ernstig ziek worden. Ook baby’s tot 11 dagen kunnen ernstig ziek worden van deze ziekte, dus handig om even niet op kraambezoek te gaan wanneer je kindje ziek is.

1-16-hand-voet-mond-ziekte-baby-kinderen-wat-is-het-ervaringen-ervaring-peuter-kleuter-informatie-virus-besmettelijkHoe kom je aan deze ziekte:

 • Door het vocht uit de blaasjes
 • Door het niezen en hoest
 • Urine en ontlasting (toilet)
 • Speelgoed

Ervaring met Eero
Wij constateerde wat kleine bultjes rondom zijn mond op zondagmiddag. Dit leek onschuldig dus we hebben er toen niet veel aandacht aan geschonken. Toen we Eero maandagavond op haalden bij het kinderdagverblijf, waren sommige plekjes blaasjes geworden en was dit uitgespreid naar handen en voetzolen. Eero heeft veel last gehad van deze ziekte. Hij wilde niet meer eten en drinken. Dit omdat het heel veel zeer doet. Hij wilde wel af en toe wat likjes van een waterijsje en wat yoghurt. Maar zodra hij de fles zag, zette hij het op een krijsen. Omdat we op een gegeven moment bang waren dat hij aan het uitdrogen was, zijn we naar de huisartsenpost geweest. Hier hebben we ook lidocaine gekregen en het advies om paracetamol te geven.

Hand-, voet- en mondziekte is heel lang besmettelijk. De eerste vier weken na besmetting is het besmettelijk via hoesten, oversdragen van speeksel etc. Daarna alleen nog via urine en ontlasting. Na de vier weken is het dus nog van groot belang om voor goede hygiëne te zorgen. Het is nog maanden besmettelijk, hoe lang weet ik niet precies, daar hebben we van de dokter niet echt een duidelijk antwoord op gekregen.

1-16-hand-voet-mond-ziekte-baby-kinderen-wat-is-het-ervaringen-ervaring-peuter-kleuter-informatie-virus-besmettelijk-handTips en tricks bij hand-, voet- en mondziekte

 • Geef je kindje, wanneer het koorts heeft, extra te drinken. Eten is minder belangrijk. Het doorslikken van eten is vaak pijnlijker dan drinken.
 • Je hoeft je kindje niet binnen te houden en volledige bedrust te geven. Ga gewoon lekker naar buiten, als je kindje aangeeft dat hij of zij moe is, lekker op bed leggen. Wij doen dat tenslotte ook als we ziek zijn;)
 • Je zou je kindje paracetamol kunnen geven, zodat hij of zij minder pijn heeft. Dan gaan ze vaak ook weer drinken en/of eten. Je kunt advies vragen aan je huisarts welke dosering je mag geven. Wij mochten een zetpil van 500 mg geven, wat vrij zwaar is voor een kind van één. Dit was op een gegeven moment de enige manier om te zorgen dat hij wat sliep en uiteindelijk ook weer ging drinken. Normaal geef je 250 mg paracetamol, vraag dus eerst aan de huisarts of je meer mag geven!
 • Zure dranken, zoals vruchtensappen, kunnen pijn geven aan de wondjes in de mond.
 • Handen wassen nadat je naar het toilet bent geweest of de luier hebt verschoond, is nu extra belangrijk.
 • Probeer te vermijden dat een kind met hand-, voet- en mondziekte contact krijgt met een hoogzwangere vrouw of een baby tot en met 11 dagen.
 • Wanneer een kindje een hele dag (12 tot 24 uur) niet geplast heeft, suf wordt en geen tranen meer heeft met huilen, is het verstandig om een arts te waarschuwen. Dat kan namelijk op uitdroging wijzen.Natuurlijk is je gevoel het allerbelangrijkst. Wanneer je het idee hebt dat je kindje er echt slecht aan toe is, raadpleeg dan een arts. Zij kunnen een goede beoordeling geven en ze zullen nooit risico nemen met een kind.
 • ORS is een mengsel van zouten en druivensuiker dat je moet oplossen in water. Het wordt gebruikt om uitdroging te voorkomen bij bijvoorbeeld waterdunne diarree. Je hebt ORS junior en ORS voor volwassenen. Het houd het vocht vast, je zou dit ergens doorheen kunnen doen, dat geeft een lekkerdere smaak. Niet ieder kindje vind ORS namelijk lekker. Wij hebben een spuitje (injectiespuit, zonder naald uiteraard), gebruikt en wat ik zijn wang gespoten zodat hij wat binnen kreeg. Hij wilde helemaal niet uit zijn fles of beker drinken namelijk.

 

SAMSUNG CSC

Nou ik ben een heel stuk wijzer geworden. Over Hand-, voet- en mondziekte maar ook over het feit dat je dus niet zomaar kinderen met koorts bij andere kinderen in de buurt moet laten, laat staan bij pasgeboren baby’s. Je weet nooit of een kindje een virus bij zich draagt. Weer wat geleerd. Achteraf eigenlijk best wel logisch, maar je komt er niet zo snel op. Gelukkig is Eero weer helemaal de oude!

Als je nog een vraag hebt over dit virus dan kan je die hieronder, in de comments, stellen.

-X-

Annelon

4 Comments

 1. Hoi mijnee zoontje heeft dit ook gehad ik was toen 6 mnd zwanger. Maar de dokter zei juist alleen in eerste mnd zwangerschap gevaarlijk daarna is het niet erg. Maar lees bij jouw nu wat anders Heb zelf nergens last van gehad gelukkig. Mn zoontje had ook last in zn mond een soort gel wat je met kastje moest aanbrengen erop gedaan.

  Ik ben 7 maart uitgerekend. Maar Denk dat de baby dan wel veilig is toch?
  Mn zoontje zn nagels gingen wel stukje eraf maar kwamen wel nieuwe eronder.

  Rare ziekte is het.

  Mvg Kelly

  1. Ah wat vervelend, sneu he voor de kleintjes! Kan vast geen kwaad bij jou. ik denk dat de baby vast wel safe zit als je niks gemerkt heb. Komt goed! Hele gekke ziekte inderdaad van wat ik van Annemarie gehoord heb. Het lijkt wel een beetje op herpes wat ik hoorde van haar alleen zit dat dan niet op handen en voeten volgens mij.

 2. hoi, mijn neeftje heeft vorige week deze ziekte gehad en vandaag hebben we elkaar gezien met mij dochter van dezelfde leeftijd, me neefje had helemaal geen blaasjes meer niks,ook me schoonzusje zei dat die helemaal beter was en de dokter had gevraagt of hij dus met andere kinderen in contact mocht komen, alleen ben ik beetje gezorgtwant ze hebben dus met zijn speelgoed gespeeld enzo… denk je dat hij me dochter heeft gesmet???

 3. hoi, mijn neeftje heeft vorige week deze ziekte gehad en vandaag hebben we elkaar gezien met mij dochter van dezelfde leeftijd, me neefje had helemaal geen blaasjes meer niks,ook me schoonzusje zei dat die helemaal beter was en de dokter had gevraagt of hij dus met andere kinderen in contact mocht komen en de dokter zei dus dat het geen probleem was, alleen ben ik beetje gezorgtwant ze hebben dus met zijn speelgoed gespeeld enzo… denk je dat hij me dochter heeft gesmet???

Leave a Response