Please assign a menu to the primary menu location under menu

dreumesOntwikkelingOpvoedingPeuter

De speen afleren bij Nola

De speen bij kinderen is soms “nodig” tot 6 maanden. Daarna hebben ze die zuigbehoefte niet meer. Hoe langer je wacht met het afleren van de speen hoe moeilijker het wordt.

Ik was met een vriendin in gesprek waarvan haar kindje zindelijk is. Ze zei dat ze de speen af gaan leren nadat ze op vakantie zijn geweest. Dat kindje is drie dagen ouder dan Nola. Nola wil nog niet naar de wc dus ga ik haar niet pushen. Zindelijk maken en tegelijkertijd de speen afleren vind ik teveel voor haar. Ik wilde dus eigenlijk snel dat ze van der speen af zou zijn, zodat wanneer Nola er aan toe is we kunnen beginnen met het zindelijk worden.

Wat was dit erg om te doen. Hetgeen waar Nola haar troost uit haalde wegnemen. Hoe gaat ze dit nu doen? Op een vrijdagochtend vroeg ik out of the blue aan Nola of ze haar spenen weg wilde gooien. Ze keek mij een beetje gek aan. Ik zei dat ze dan een cadeautje van K3 uit mocht zoeken. “K3 is groot en Nola is ook groot”. Ze gooide één speen weg, de slimmerd. Uiteindelijk alle twee. Ik had dit allemaal eigenlijk helemaal niet voorbereid. Ik zei het gewoon ineens en ineens hapte ze toe zonder dat ik dat verwacht had.

Nadat ze de spenen weg had gegooid gingen we meteen naar de winkels om iets leuks van K3 uit te zoeken.

Ik zag een leuk dekbedovertrek. Dat vond ik wel echt iets dat bij het bedritueel hoort en wat echt duidelijk maakt dat Nola groot is geworden. Nola wilde hem niet, ze wilde een rugzak die ze bij de ingang van de Intertoys al had gespot. Oké daar kan ik dan geen nee tegen zeggen. De tas kopen we. Ik wilde eigenlijk iets dat Nola mee naar bed kon nemen, dat ging dan dus niet door. Naast de tas kochten we dan nog het dekbedovertrek.

We gingen samen het bed opmaken. Dit vond ze ontzettend leuk om te doen. Ze was erg blij.

De hele dag ging het goed tot ze ‘s Avonds naar bed moest. Ze was zo intens verdrietig. Ik had echt het gevoel dat ik het helemaal verkeerd had aangepakt. Ze had een enorme driftbui, de een naar de ander. Uiteindelijk vroeg ik of ze een flesje melk wilde. Die wilde ze wel. Ze is door het zuigen aan de fles in slaap gevallen. Wat was ik opgelucht. Ik dacht wel dat ze ergens ‘s nachts nog wakker zou worden, maar ze heeft echt tot de volgende ochtend verder geslapen.

Na deze avond is het verder eigenlijk heel goed gegaan. Ze heeft nog twee keer gevraagd of ze haar speen mocht. Een keer zei ze zelfs “ik ga zoeken” en ging ze op pad. Ik dacht echt van nee straks heb ik er ergens in huis nog eentje rond laten slingeren. Ze vond er gelukkig geen één.

 

Een tip voor jou: Doe het op jouw manier waarop jij denkt dat het goed is!

 

De hele week ben ik er mee bezig geweest. Ik ben nooit echt onzeker over mijn opvoeding, maar op de een of andere manier wel over het afleren van de speen. Ik vond het namelijk heel erg om te doen. Als ik iemand vertelde dat ik Nola van haar speen af hielp kreeg ik verschillende reacties waardoor ik aan mijzelf ging twijfelen. Richard vroeg “waarom wilde je dat vandaag ineens dan?”. Mijn moeder reageerde heel neutraal en iemand anders vroeg waarom ik dat wilde “want wat maakt het uit. Ze stoppen er vanzelf wel mee hoor”.

We zijn nu anderhalve week verder en Nola heeft nog steeds geen speen. Als ik haar toch weer de speen zou hebben gegeven dan zou alles voor niks zijn geweest en zal ze bij de volgende poging weer alles moeten doorstaan. Beter nu in één keer heel hard zijn dan twee keer. Ze krijgt nu wel elke avond een flesje melk wanneer ze in bed ligt. De babyfoon van Nola heeft een camera dus kan ik zien dat Nola soms ook eerst der fles leeg drinkt en daarna zonder te zuigen in slaap valt. Dat is fijn om te zien. Ze is nu helemaal gewend.

Doordat het uiteindelijk best wel snel oke was voor Nola heb ik geen spijt meer van mijn aanpak. Ik vind toch wel dat ik het goed gedaan heb. Ze is er snel van af en ze is blij.

Liam heeft nog wel een speen. Nola begrijpt gelukkig heel goed dat Liam nog klein is en wel de speen mag. Ze doet de spenen van Liam ook niet bij haar zelf in.

Ik ben enorm trots op Nola!

 

Leave a Response