Please assign a menu to the primary menu location under menu

Hmmm, pizza. Marieke heeft een leuk artikel geschreven over het bakken van pizza’s met kinderen. Ik heb het al weleens gedaan samen met Anna van drie. Dat was echt een feestje.

 

Leuke tip voor komend weekend; pizza bakken!recept - marieke - kinderen helpen met koken - gezellig - lekker gezond - leuk idee - groente - weekend idee - nanny annelon - peuter - kleuter - oven

Het leuke aan pizza maken met de kinderen vind ik dat zij zelf kunnen beslissen wat ze op hun stuk pizza willen. Zelf de ingrediënten bedenken, zelf de groente/ beleg laten snijden, zelf de pizza versieren. In de supermarkt kozen ze voor alles wat lekker is op de pizza; champignons, salami, ui, bacon, ananas, verse kruiden, tomaatjes, paprika, hamblokjes, lekker veel kaas (mozzarella), tomatensaus etc. De kinderen hielpen mij mee met het snijden van de groente, een erg gezellig klusje.

Je kunt er voor kiezen zelf het deeg te maken. Niet lastig, neemt wel wat tijd in beslag. In Argentinië leerde ik het volgende recept voor een heerlijke pizzabodem:

  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 3 eetlepels olie
  • lauw zout water (kopje warm water met daarin half theelepeltje zout in opgelost)recept - marieke - kinderen helpen met koken - gezellig - lekker gezond - leuk idee - groente - weekend idee - nanny annelon - peuter - kleuter - oven3
  • wat oregano kruiden (gedroogd)

Meng de bloem door elkaar met je vingers. Maak een kuiltje in het midden. Hierin giet je het warme zoute water. Meng weer met de hand het bloem en water door elkaar. Vervolgens komt beetje bij beetje de olie erbij en je blijft kneden tot het een mooie bol wordt. Je kunt er wat kruiden in mee mengen, dan heeft je pizzabodem een lekkere smaak. Leg de bol deeg in een kom, theedoek erover en op een warme donkere plek zeker een half uur laten rijzen. Vervolgens kleine bolletjes ervan verdelen. De kinderen kunnen deze na het rijzen zelf nog even kneden en uitrollen.

Wil je dit weekend gemakkelijk doen, koop dan de kant en klare pizzabodem uit het vers vak van je supermarkt. Vind ik naast zelfgemaakt deeg veel lekkerder dan de pakjes van bijv. Koopmans/ Danone. Het verse deeg van tante Fanny is lekker en fijn mee te werken.

Je kunt de tomatenpuree (ik gebruik meestal de saus uit blik van Cirio) in een bakje doen en daar verse oregano en basilicum doorheen roeren. Vervolgens rol je het deeg netjes uit over de bakplaat en daarover heen het smeersel van gekruide tomaten. Helpen je kinderen mee, verdeel het deeg dan in het aantal stukken van het aantal personen en geef ze een eigen bordje. De groente kun je in kleine bakjes erbij zetten zodat ze aan de slag kunnen met de pizza versieren.recept - marieke - kinderen helpen met koken - gezellig - lekker gezond - leuk idee - groente - weekend idee - nanny annelon - peuter - kleuter - oven4

Leuke tip is de pizzabodem in een leuke vorm te snijden; denk aan een groot hart of auto. In het blog van Annelon over haar grappige, leuke pannenkoekjes kunnen jullie ideeën opdoen voor leuke vormen.

Let bij het bakken van de pizza even op de grote van de pizza’s die je afbakt. Kleine vormen zullen wat vlugger klaar zijn! 200 graden, ongeveer 15 a 20 minuten. Per oven verschillend, maar meestal komt het hierop uit.

Eetsmakelijk :)

 

Wanneer Nola wat ouder is kan ik dit ook met haar gaan doen. Ik kijk daar al helemaal naar uit! Al moet Nola rustig aan doen met groeien want alle leeftijden zijn veel te leuk.

-X-

Annelon & Marieke

Leave a Response