Please assign a menu to the primary menu location under menu

BoekenReviews

Boekreview: Nellie en Cezar – Naar de Boerderij (woordjes leren)

Marieke reviewed samen met haar zoontje het leuke boek van Nellie en Cezar!

Rijmen, daar is mijn zoontje dol op. Hij zit in de fase dat hij heel veel lol heeft om zijn eigen gemaakte “grap-rijmpjes”. ‘Mama’, zegt hij met een ondeugend gezichtje, ‘een muis is een puis!’ En vervolgens moet hij heel hard giechelen. Erg leuk is dan ook het boekje van Nellie & Cezar, geschreven en getekend door Ingrid Godon en Sandrine Lambert. Op elke bladzijde staat een mooie tekening van de vriendjes Nellie en Cezar op de boerderij en op de andere pagina een mooie rijm. Nellie & Cezar - Boerderij - Voorlezen - Peuter - Moeder- Nanny - Dieren - Rijmen - Woordjes leren - Ingrid Godon - Sandrine Lambert - Samen - Nieuwe woorden - vriendjes

Wat mij opvalt is dat bij de derde avond dat wij het boekje lezen Nylan alle rijmpjes afmaakt. Ik zeg de eerste zin: ‘Kijk dat daar, dat dier’ ‘Is dat soms een gele stier’, maakt Nylan voor mij af.. Grappig dat rijmen er zo vroeg al in zit. Uiteraard kennen wij dat allemaal van vroeger. Als je iets uit je hoofd moest leren, hoe vaak maakte wij er een gedichtje of rijmend liedje van, dan bleef het nu eenmaal in het koppie. Kinderen vinden dat blijkbaar ook erg gemakkelijk.

In het eerste levensjaar zijn kinderen al heel veel bezig met klanken. Ze doen dan natuurlijk voor ons na met de klankjes maken. Wanneer je kindje goed praat en de eerste lange zinnen gaat maken, ontdekken zij ook het rijmen. Het boekje van Nellie en Cezar is al leuk vanaf heel jong, ik denk vooral om de vele kleurtjes en ook de beestjes die erin naar voren komen. Even dacht ik dat Nylan er misschien al iets te oud voor was, maar door het rijmen en de nieuwe elementen vindt hij het echt een succes.

Het bijzondere aan dit boekje, naast het rijmen, vind ik namelijk ook de achterliggende gedachte binnen het thema van ‘de boerderij’. De beestjes komen voorbij, het feit dat zij gevoederd moeten worden, en de slaapplaatsen zien wij ook. Maar tevens ontdekken wij antwoorden op de vragen: ‘Wat te doen op de boerderij wanneer het buiten sneeuwt? Waar halen de beestjes dan hun eten vandaan? Wat zijn toch die grote machines op de boerderij? Waar dienen zij voor? En heel belangrijk, waar komen de groenten eigenlijk vandaag?
Nellie & Cezar - Boerderij - Voorlezen - Peuter - Moeder- Nanny - Dieren - Rijmen - Woordjes leren - Ingrid Godon - Sandrine Lambert - Zelf doen-Nieuwe woorden- vriendjes
Hoe komen deze uit de grond? Welke kleuren hebben zij? De tomaat, en wortels kennen de kinderen wel, maar hoe ziet een biet eruit? En waarom zitten de kippen eigenlijk op een stok? Wat is een kalkoen?

De verrassende onderwerpen van de boerderij worden bijgestaan door mooie kleurrijke tekeningen. Het is een heerlijk boekje voor het slapen gaan, en het feit dat je echt samen leest maakt het heel erg gezellig.

-X-

Annelon & Marieke

Leave a Response