Please assign a menu to the primary menu location under menu

De buikgriep heerst weer en Nola had er voor het eerst heel erg last van. Ik heb haar nog nooit zo meegemaakt. Alles wat erin ging kwam er weer uit. In dit artikel lezen jullie hoe wij de dagen doorbrachten en wat tips naar aanleiding van onze ervaringen.

Dag één
Het begon ‘s nachts. Ze had gespuugd maar dat doet ze wel vaker ‘s nachts. Zoals gewoonlijk kreeg Nola ‘s ochtends een lekker flesje melk. Omdat ze gespuugd had ging ik meteen daarna samen met Nola douchen. Wij hebben een douche in een badkuip, Nola zit dan in bad terwijl ik douche. Heel gezellig is dat altijd. Dit keer werd Nola er alleen niet schoner op want ze moest weer spugen.

Ook dat kan weleens gebeuren. We hadden bedacht dat we haar geen flesje melk meer gaven die dag want dat is niet lekker als ze een beetje last heeft van haar maagje.

Na haar te hebben omgekleed zette ik haar op de bank en deed de tv aan. Ze bleef zitten! Dat gebeurde nooit dus ik wist nu echt zeker dat ze zich niet lekker voelde. Ik maakte voor mezelf even ontbijt en liep daarna terug naar Nola. “Ow nee Nolatje” zei ik meteen. Ze had gespuugd en zat daar gewoon rechtop, op de bank en keek mij aan. Zo erg om je kind zo te zien zitten, dat ervaar je pas echt als je moeder bent. Als nanny vind ik dat ook heel erg maar als moeder voel je echt wat je kind voelt.

Ik pakte Nola op om haar even om te kleden, terwijl we naar boven liepen spuugde ze weer. Nadat ze omgekleed was spuugde ze nog een keer. Oke een wasje vol. Toen bedacht ik haar in een hoekje op de bank te leggen met een grote slab om en een handdoek als dekentje.

SAMSUNG CSC

Die wasjes waren trouwens helemaal geen punt hoor, als een kindje zo ziek is maakt je niks anders meer wat uit. Alles staat dan in het teken van hem of haar.

Tip één: Doe een slab om en leg een handdoek neer als dekentje. Als je wat op hoort borrelen dan gaan ze meestal zelf rechtop zitten of zet jij je kindje rechtop.

Ik gaf haar even geen eten meer omdat dat er toch weer uit zou komen. Wel wilde ik dat ze zoveel mogelijk water zou drinken om uitdroging te voorkomen en water is bovendien ook goed voor je. Ook ging er elke keer weer uit. Ze spuugde dan gewoon water. Nola had elke keer erge dorst en dronk dan zo een kleine rietjesbeker leeg.

Voor de zekerheid belde ik de huisarts tijdens het telefonisch spreekuur. Gewoon even om om raad te vragen. Ik gaf aan dat Nola elke keer het water weer uitspuugde en zei dat ze zelfs een heel flesje leeg dronk. Ook dat spuugde ze twee seconde later weer uit. Ze gaf mij deze tip.

Tip twee: Als je kindje elke keer het water weer uitspuugt geef dan elke 10/15 minuten twee/drie slokjes water. Een hele plens water kan de maag op dat moment namelijk ook niet tegen.

Helaas hielp dit ook niet. Als Nola twee slokjes dronk dan kwam dat er een paar seconde later weer uit en dan soms zelfs meer dan dat. De huisarts vroeg ook of ze koorts had, ze had eigenlijk alleen maar verhoging.

Tip drie: Wanneer Nola minder dan drie plasluiers op een dag had en ook nog koorts had dan wilde de huisarts wel dat ik even langs kwam.

Nu kwam het ergste. Alles was leeg, ze spuugde alleen nog maar gal uit. Knalgele kots was dat. Je weet zelf al hoe dit voelt, iedereen heeft dit al weleens gehad. Ik lag onder Nola, Nola had nog haar slab om en een handdoek als deken. Elke keer als ik iets hoorde borrelen ging ik rechtop zitten waardoor Nola ook rechtop ging zitten. Ze spuugde dan weer gal uit of er kwam niks uit. Dit zag er zo pijnlijk uit. Tijdens het kotsen biggelde er tranen over haar wangen (teken dat ze nog niet uit is gedroogd).

Tip vier: Ik heb de app “Moet ik naar de dokter?” gedownload. Je kan zo zien of ze je aanraden naar de dokter te gaan. Ook al zegt de app dat je niet moet gaan en jij hebt het gevoel van wel dan moet je gewoon gaan.

In deze app zie je meteen wat je moet doen. Je voert je kindje zijn of haar geboortedatum in. Vervolgens zie je vanzelf wat je verder moet doen. Je beantwoord alle vragen. Ik beantwoorde alle vragen met “nee” en bij de vraag “Zijn er tekenen van uitdroging?” keek ik voor meer informatie. Na deze vragen te hebben beantwoord kreeg ik de uitslag links op de afbeelding. Er staat dat ik niet naar de huisarts hoef en er staan tips bij. Heel fijn appje is het.

image

Ze had de hele dag nog geen plasluier gehad, als dat de volgende dag nog zo was dan wilde ik naar de dokter gaan. Nola hebben we rond 19:30 uur lekker naar bed gebracht. Ze sliep wel maar een beetje onrustig.

2016-03-22 14.11.15

Dag twee
Vijf uur ‘s nachts werd ze wakker en gaven we haar een paar slokjes water maar ze werd erg boos dat we de beker afpakte. We hebben de gok maar genomen. Ze dronk de hele beker leeg en daarna ging ze lekker slapen. Ze had gewoon dorst. Ze heeft daarna niet overgegeven. Pfoe wat was ik blij want dat beloofde veel goeds.

Rond 7:30 uur werd ze weer wakker en gingen we samen naar beneden. Ik heb haar eerst wat water laten drinken. Dit ging gewoon goed en bleef er in.

SAMSUNG CSC

Ik heb haar daarna een klein flesje melk gegeven. Deze bleef er ook in. We gaven haar die hele dag door droge cracottes, soepstengels, één banaan, veel water en twee flessen melk. Deze dag kreeg ze koorts en had ze wel de plasluiers. Vanaf 15:00 uur kreeg ze diarree. Typisch iets voor Nola, alles krijgt ze om de beurt.

  • Eerst dag alles er uit spugen, geen koorts en zat ze tegen uitdroging aan (geen plasluiers)
  • Tweede dag had ze diarree, wel koorts en wel plasluiers

Deze tweede dag sliep Nola vaak 45 minuten en was dan wakker en lag op de bank. Soms klom ze voor vijf minuten van de bank af, pakte wat speelgoed en ging daarna toch maar weer liggen. Dit komt je vast bekend voor. Je bent niet lekker maar je wil toch nog wat doen maar kan dat toch niet.

Diaree
Doordat Nola deze dag diarree had moesten we ook uitkijken dat ze niet uit zou gaan drogen. Gelukkig spuugde ze niet alles meer uit.

Tip vijf: Spugen + diarree = Huisarts
Wanneer je kindje diarree heeft en tegelijkertijd alles er uit spuugt moet je wel even naar de huisarts. 

Ik heb weer even tijdens het telefonisch spreekuur de huisarts gebeld. Ik vroeg haar of ik ORS kon gaan geven. Zij zei dat dat een goed idee was. Elk uur mag je het ORS geven. Als je kindje onder de 20 kg is dan moet je het aantal kilo’s maal 10/20 ml doen. Nola is rond de 11 kilo dus mocht ik haar 110/220 ml geven. Ik gaf haar rond de 150 ml. Je doet 200 ml water met daarin een sachet ORS. Daarna schonk ik er 50 ml uit. Zo had ik nog 150 ml in haar fles. Lees even de bijsluiter! Nola vond de ORS heerlijk en sloeg het zo achterover.

Tip zes: Geef je kindje ORS. Eén theelepel ORS is ongeveer gelijk aan twee glazen water. Diarree moet er toch uit dus je hoeft hiernaast geen diarreeremmer te geven.

Nola ging om 19:00 uur naar bed. Ze sliep heel snel maar erg onrustig. Logisch want dit alles heeft veel impact op zo een kleintje.

Dag 3
Vanochtend was Nola om 7:30 uur wakker. Iets later dan normaal. Ze heeft nog wat koorts en is wat hangerig  maar ze eet drinkt en speelt ook af en toe.

Gelukkig is Nola weer helemaal de oude. Dit heeft maar drie dagen geduurd. Dat valt nog mee, er zijn kindjes soms wel vijf of meer dagen ziek van zo een buikgriep.

-X-

Annelon

Leave a Response