Please assign a menu to the primary menu location under menu

KleuterPeuter

Wat heb je op school allemaal gedaan? “Weet ik niet”

9-15-geen-antwoord-wat-heb-je-gedaan-op-school-vragen-kinderen-kinderopvang-dag-verwerken-ontwikkeling-nanny-amsterdam-blog-schommel Wat heb je op school allemaal gedaan? Ik vroeg dit elke keer aan kindjes die ik ophaalde van de kinderopvang, school of de peuterspeelzaal, maar eigenlijk krijg ik nooit antwoord. Nou nee ik lieg, ik krijg wel antwoord: “Weet ik niet”.

Toch bleef ik eigenwijs elke keer vragen wat ze gedaan hadden op school. Op de weg naar huis, tijdens het avondeten of ‘s middags onder het genot van een kopje thee. Bijna nooit kreeg ik te horen wat ze gedaan hadden die dag.

Ik bedacht me dat als ik echt wil weten wat ze gedaan hebben die dag, ik er op een andere manier achter moet gaan komen.9-15-geen-antwoord-wat-heb-je-gedaan-op-school-vragen-kinderen-kinderopvang-dag-verwerken-ontwikkeling-nanny-amsterdam-blog-verven-schort-kwast

Ik verplaatste mij even in het kind. Vroeger toen ik klein was, was ik best moe na een schooldag van 8:30 tot 15:00 uur. Dat zullen mijn nannykindjes ook wel zijn. Wat doen kinderen meestal op een schooldag? Best veel! Hoe kan ik het ze makkelijker maken, mijn vraag te beantwoorden en er voor te zorgen dat zij hun dag een beetje verwerken?

Ik haalde Anna van de peuterspeelzaal. Zij verft heel 9-15-geen-antwoord-wat-heb-je-gedaan-op-school-vragen-kinderen-kinderopvang-dag-verwerken-ontwikkeling-nanny-amsterdam-blog-samen-naar-huisgraag dus ik vroeg haar of ze geverfd had. Toen antwoordde ze met: “Nee, ik heb gepuzzeld, morgen ga ik verven Allon”. Toen ben ik meer vragen gaan stellen. Heb je ook gekleurd Anna? “Ja en buiten gepeeld”. Nu weet ik al drie dingen die ze die ochtend gedaan had, gepuzzeld, gekleurd en buiten gespeeld. Heb je ook een banaantje gegeten Anna? “Ja Allon en een appel”.

 

De kinderen zijn moe na een schooldag of een ochtend bij de 9-15-geen-antwoord-wat-heb-je-gedaan-op-school-vragen-kinderen-kinderopvang-dag-verwerken-ontwikkeling-nanny-amsterdam-blog-boek-lezenpeuterspeelzaal. De vraag “Wat heb je allemaal gedaan op school?” is voor veel kinderen te algemeen, ze moeten hier meer en langer over 9-15-geen-antwoord-wat-heb-je-gedaan-op-school-vragen-kinderen-kinderopvang-dag-verwerken-ontwikkeling-nanny-amsterdam-blog-knippen-schaarnadenken. De kinderen maken het zich daarom vaak makkelijk door te zeggen “weet ik niet”. Het is goed voor jou om te weten wat de kinderen gedaan hebben en het is goed voor het kind om te vertellen wat ze gedaan hebben. Dit draagt zeker bij aan de ontwikkeling van het kind.

Met deze manier van vragen kom je er dus beter achter wat de kinderen gedaan hebben op school, bij de peuterspeelzaal of op de kinderopvang.

Wat doe jij met de kinderen om de dag te verwerken? Bespreken jullie dit bijvoorbeeld onderweg of thuis tijdens een kop thee en hoeveel krijg je te weten over zijn of haar dag?

-X-

Annelon

 

Leave a Response