Please assign a menu to the primary menu location under menu

Marieke en Nylan reviewen samen Het grote treinenboek.

Er ligt eHet grote treinenboek - gek zijn op treinen - door jaren heen - geschiedenis - vrachttreinen - passagier treinen - industriele revolutie - bijzondere illustraties - nanny - Annelonen prachtig, groot voorleesboek voor onze neus. Nylan ziet op de voorkant al een mooie trein afgebeeld en hij kan niet wachten tot het voorlezen begint. Hij is dol op treinen, een hobby overgenomen van zijn opa. Zelf met de trein gaan, de ov kaart laten bliepen, naar treinen kijken, zelf een spoorbaan (van hout) in elkaar zetten, hij krijgt er geen genoeg van. Het is erg mooi te zien hoe zijn oogjes gaan stralen wanneer ik het boek open sla. “Kijk mama, een locomotief, en dit, dit wat is dit?” Zijn enthousiasme laat mij met veel plezier verder lezen.

Bij het voorlezen vraagt hij af en toe iets over de informatie die ik hem geef. Het boek vertelt ons de geschiedenis van de trein. Waar in de wereld de eerste treinbanen waren, hoe deze werden neergelegd, welke treinen de eerste waren, en hoe deze zijn gemoderniseerd. Wat vervoeren treinen en hoelang zijn de langste trein routes in de wereld? Het boek geeft op al deze vragen en onderwerpen uitvoerig antwoorden. Reuze interessant dus!

Het grote treinenboek - gek zijn op treinen - door jaren heen - geschiedenis - vrachttreinen - passagier treinen - industriele revolutie - bijzondere illustraties - nanny - Annelon4Het boek functioneert tevens als zoekboek, op elke pagina zijn er een paar personages die door de tijd meereizen en welke je als kind dus telkens weer kunt opzoeken. Mijn zoontje vond dit heel leuk om te doen,  maar mama moest wel meehelpen, want ze zijn soms pittig om te vinden.

De illustraties zijn niet meteen typerend voor een kinderboek, ze bevatten veel kleur en passen zich aan, aan de situatie die worden besproken (bijv. iets grauwer bij de industriële periode in 1900) en heel vrolijk bij het circus, maar de figuren zijn wat vaag getekend en nog niet heel herkenbaar voor mijn zoontje van drie jaar. De dieren echter wel en wij blijven dus ook het langst hangen op de pagina van het circus, waar de dieren naar de volgende verblijfplaats werden vervoerd per trein. Hij kan er maar niet over uit dat de giraffen niet per trein konden, en de olifanten wel, maar vindt het de meest Het grote treinenboek - gek zijn op treinen - door jaren heen - geschiedenis - vrachttreinen - passagier treinen - industriele revolutie - bijzondere illustraties - nanny - Annelon3mooie en voor hem sprekende pagina.

Het is een erg mooi en zeer informatief boek. Zeker een mooi cadeau voor iemand die gek is op boeken of treinen, of allebei. Qua leeftijd denk ik aan een jaartje of 7 en ouder gezien de illustraties, op die leeftijd kunnen ze (misschien nog met wat hulp) ook zelf al de teksten lezen, en voorlezen blijft natuurlijk ook een feest. Als ouder leer je echt enorm veel van dit boek.

Leuk en leerzaam boek. Inderdaad voor iets oudere kinderen. Maar goed dan hebben ze die alvast maar liggen ;-).

Het grote treinenboek is €19,99, op het moment van schrijven is hij in de aanbieding. Het boek is geschreven door Mattias de Leeuw en uitgegeven door Lannoo. Het ISBN nummer van het boek is: 9789401420624.

-X-

Annelon

Leave a Response