Please assign a menu to the primary menu location under menu

bevallenZwangerZwangerschap

Mijn Gentle sectio (geplande keizersnede)

16 januari 2017 ben ik bevallen van ons prachtige mannetje Liam. :-) Ik vertel jullie graag over de Gentle sectio, de geplande keizersnede die wij zijn ondergaan.

Waarom een geplande keizersnede?
Wij zijn gegaan voor een geplande keizersnede, omdat wij bij Nola een spoedkeizersnede moesten ondergaan. Ik was bij deze spoedkeizersnede onder gehele narcose. Dit betekend niet dat ik bij deze bevalling ook een spoedkeizersnede zou krijgen, maar ik wilde het risico niet nemen. Ik wilde mijn kindje geboren zien worden. Met een geplande keizersnede kan dat. Een geplande keizersnede plannen ze tussen de 39 en 40 weken van je zwangerschap. 22 januari 2017 was ik uitgerekend en 16 januari 2017 hadden wij de geplande keizersnede.

Eenmaal in het ziekenhuis
‘s Ochtends moesten wij om 8 uur aanwezig zijn op het Anna Paviljoen in het OLVG. We kregen meteen onze “suite” toegewezen waar wij de aankomende drie nachten zouden gaan vertoeven met ons mannetje. We gingen naar het ziekenhuis met het idee ergens tussen 8:00 en 15:00 uur naar de OK te mogen maar we mochten om 10:00 uur al naar de OK om de kleine op de wereld te zetten.

Eenmaal op de OK
Ik zag erg op tegen het zetten van de ruggenprik maar het infuus zetten vond ik veel pijnlijker. Nog steeds waren Richard en ik eigenlijk heel ontspannen. Eenmaal op de OK moest ik even huilen omdat er ineens heel veel op mij af kwam. Zo ongeveer 8 tot 10 man stelde zich aan mij voor. Er stond een heel team klaar die mijn kindje op de wereld zou gaan zetten. De anesthesist zette de ruggenprik en legde mij alles heel duidelijk uit. Bij een ruggenprik is het namelijk zo dat je alles nog voelt maar niet de pijn. Ik voelde dat ze aan mij zaten te trekken en duwen.

Vanaf mijn borst stond een doek met een raampje. Dit raampje was afgeplakt. Wij zagen dus niks van de operatie. Na ongeveer 10 minuten ging het raampje open en zagen wij ons mannetje ter wereld komen, net als je dat ziet bij een natuurlijke bevalling. Hij begon meteen heel hard te huilen. Ze drukte hem tegen het raampje aan zodat wij hem konden zien en pakte hem daarna in. Richard mocht de navelstreng doorknippen en de kinderarts deed snel een controle.

Na 1 minuut lag hij op mijn borst en was meteen rustig. Dat vond ik iets heel moois. Het voelde meteen vertrouwd en ik was meteen verliefd. Ik hield vanaf de eerste seconde al net zo veel van hem als ik van Nola houdt.

Liam lag op mijn borst terwijl ze mijn buik weer dicht maakte. Dit duurde ook zo ongeveer 10 minuten. Richard was de hele tijd bij mij. Richard deed het allemaal ook zo goed en genoot er ook van. Ik keek trouwens door het raampje maar Richard mocht ook over het raampje en het doek kijken.

Uitslaapkamer
Nadat mijn buik dicht was gemaakt gingen we naar de uitslaapkamer. Hier moest ik weer op temperatuur komen. Van de 35 weer naar 36 graden. Dit duurde ongeveer 20 minuten. Dat vond ik niks aan want ik lag met Liam niet heel comfortabel. Liam lag heel rustig bij me. In de uitslaapkamer heb ik nog met mijn vader en moeder gebeeldbelt. Dat was erg leuk. Mijn vader en moeder zijn gescheiden. Nola was bij mijn moeder dus zij wist dat Liam geboren zou worden en mijn vader was gewoon thuis die wist van niks dus was het een hele verrassing voor hem om Liam op beeld te zien.

Toen ik op temperatuur was gingen we naar onze suite. Hier verbleven wij de drie nachten, omdat ik epilepsie heb en door de keizersnede. Dit was van maandag tot en met donderdag. Ik werd verzorgd door een verpleegster en een kraamverzorgster.

We hebben een pittige en tegelijkertijd mooie tijd beleeft tijdens de keizersnede en het verblijf op het Anna Paviljoen in het ziekenhuis. Het is zo een mooie afdeling met mooie suites. Richard kon lekker blijven slapen, de verpleegsters en kraamverzorgsters waren heel lief en er was goede roomservice. Het mooiste van alles was natuurlijk het geboren zien worden van Liam. Wat was dat een mooie en emotionele ervaring. Bij een eventuele volgende bevalling zou ik het weer op deze manier doen.

Hopelijk zijn jullie zo wat meer informatie rijker. Als je een gentle sectio, keizersnede gaat ondergaan dan heel veel succes en geniet er van! Hebben jullie vragen? Stel ze dan in de comments hieronder. :-)

-X-

Annelon

4 Comments

  1. Ik moest even goed lezen, 16 januari 2017 de keizersnede en 16 december 2017 bevallen. Gelukkig is het nog geen december 2017 hihi, tijd gaat al zo snel.
    Maar interessant om te lezen hoe een gentle sectio in zijn werk gaat.
    Veel geluk met Liam en geniet van je gezin!

  2. Ow helemaal herkenbaar bij de eerste spoed en bij de 2de hier voor gekozen omdat ze hem op 5kilo schatten en ik zo bang was dat hij dus bleef zitten blij dat dit in het wkz mogelijk was super fijn bij de geboorte was hij idd 4980 . En hele mooie ervaring. Geniet van elkaar.

  3. Super bedankt voor je verhaal, dit geeft na alle enge zakelijke informatie een fijner en positiever gevoel om volgende week alles te gaan beleven.

Leave a Response