Please assign a menu to the primary menu location under menu

AvondmaalMariekeOpvoedingRecepten

Marieke: Spruitjes idee; daar kan iedereen wat mee!

Spruitjes; misschien herken je het wel? Drama! Niet lekker, vreemde structuur, bittere smaak, saai eten, liever de keuze voor andere groente…? Of misschien is het wel je favoriete groente en had je er nooit problemen mee toen je jong was? spruitjes - bah - niet lekker - spruiten - hoe maak je spruiten lekker voor kinderen - tip - recept - nanny annelon - peuters2

Ik zelf vond het als kind helemaal niks, vooral heel bitter, pas later ben ik spruiten gaan eten, en nu in de wintermaanden eet ik ze wekelijks, ik vind ze heerlijk. Een gezond type groente, familie van de kool, barstens vol met calcium, ijzer, vitamine B en C! Dus zeker geen overbodige luxe voor ons lichaam.

Maar… hoe maak je ze lekker, en met name voor die kleintjes van ons?

Ik zelf kan de kinderen hier (en ons) enorm verwennen met een heerlijke, eenvoudige, snelle spruitenstamppot:

Kook 600 gram aardappelen (liefst voorgekookt) met een flink aantal spruiten in water (ze staan net onderwater) ongeveer 10 minuten. Zijn ze beide zacht kun je ze afgieten en net een beetje kookvocht in de pan laten. Een scheut melk erbij, eetlepel mayonaise en stampen maar, is het iets te droog, iets meer melk, is het te nat, probeer nog wat af te gieten. spruitjes - bah - niet lekker - spruiten - hoe maak je spruiten lekker voor kinderen - tip - recept - nanny annelon - peuters3

Je kunt hierbij lekker een rookworst eten, maar ik maakte er ook wel eens uitgebakken spekjes bij (die roerde ik er doorheen), of lekkere runderworstjes in stukjes er door. Een hamburger ernaast kan ook prima, en voor wat meer pit zou je er een shoarmaburger bij kunnen serveren, of voor vegetarisch keuze vind ik zelf de kaas schnitzel prima passen.

Kortom jummie!! Wat zijn jullie tips en ideeën met spruiten? Vooral om die bitterheid weg te halen? Jullie kunnen hieronder reageren, lijkt ons leuk om te lezen!

6 Comments

 1. Klinkt lekker zeg! Wij krijgen er af en toe nog wel eens een spruitje in als we ze bereiden met ketjap, (klein scheutje) sambal en sesam. En dan rijst erbij. Maar ze gaan er niet van harte in, ik zal de stamppot eens proberen,

  1. Goed idee ook, dan maak je ze dus wat pittiger? Ga ik ook eens proberen! Dankjewel Jora!

  2. Jouw recept vind ik ook een originele! Die heb ik nog nooit gehoord. Klinkt als een indische spruiten stampot ;-).

   Die van Marieke vind ik zelf al overheerlijk. Het is denk ik wel echt een recept voor kinderen vanaf een jaar of drie. Voor Nola van 1 doe ik nog wel alles zo neutraal mogelijk. Eerst maar even wennen aan alle smaken. Vanuit daar kijken wat ze echt niet wil eten, dan een andere draai geven aan dat gene wat ze niet lekker vindt. Ik ga wel proberen zo lang mogelijk de mayonaise weg te laten.

   1. Ja dat is heel slim. Meestal zijn die pure smaken nog zo interessant voor ze.

    Nylan was zo dol op rauwe uien met tomaat toen hij klein was, vond ik ook een bijzondere smaak, maar hij smulde ervan, nu gruwelt hij er helaas van, van de uien dan.

 2. Oeh. Dit ziet er goed uit. Dit recept ga ik zeker proberen voor mijn kleine man!

  1. Leuk om te horen! Jaa ik denk dat je mannetje ervan smult!

   Ik hoorde net nog een tip; beetje crème fraîche i.p.v. mayonaise.

Leave a Response