Please assign a menu to the primary menu location under menu

Helaas zijn mijn ouders gescheiden, ik was toen, volgens mij, 19 jaar. Je zal zeggen dat je na zes jaar nog wel veel dingen kan heugen van de tijd dat je ouders samen waren. Op de een of andere manier doe ik dat niet echt, ik zie het meer voor me zoals het nu is. Twee ontzettend blije en gelukkige ouders met ieder een leuke relatie. Drie oma’s en twee opa’s voor Nola! Wat wil je nog meer :-). Ik heb het er ongeveer drie jaar wel heel erg moeilijk mee gehad hoor. Nu denk je er maar heel erg soms over na en dan voor twee millisecondes haha. Toch hoop ik dat het ons nooit gebeurt, dat lijkt mij verschrikkelijk.

Sam haar ouders zijn ook gescheiden. Lees hieronder hoe zij reageert op het boek “Ik woon in twee huizen”. Een boek over een meisje, Nina, waarvan haar ouders gaan scheiden.

 

gescheiden ouders - scheiden - lastig onderwerp - hoe omgaan met je kinderen - jonge kinderen - nanny annelon - review - geen makkelijk onderwerp - gevoelig2Je hoopt er uiteraard nooit op, en toch, soms is bij elkaar blijven geen optie meer en kies je voor een scheiding. Al erg genoeg voor je partner en voor jezelf, maar wat te doen als er ook een kind in het spel is. Enorm lastig. Hij of zij kiest er niet voor, dat doen jullie, en daarbij komt, in het merendeel van de gevallen een heel verdrietige gevolg voor jullie kind(eren).

Sam (7 jaar) maakte het mee. Haar ouders zijn uit elkaar gegaan toen zij nog maar heel jong was. Het is bijzonder en mooi om te zien hoe Sam hier mee omgaat. Zij kan zo goed van de ene naar de andere plek veranderen, is een heel vrolijk en slim meisje en dol op zowel haar vader als op haar moeder. Zij lijkt op het eerste oog geen ernstige nadelige gevolgen van de scheiding van haar ouders te hebben. Samen met haar vader leest zij het boek “Ik woon in twee huizen” van Marian de Smet. Ze gaan er echt voor zitten en haar vader neemt de tijd ervoor.

Hij praat regelmatig met haar over gevolgen van het niet meer samen zijn, en vindt dit boek interessant om de kijk van Sam eens verder te bestuderen. Ze beginnen luchtig, ik hoor ze lachen om de grappig illustraties en ik hoor gescheiden ouders - scheiden - lastig onderwerp - hoe omgaan met je kinderen - jonge kinderen - nanny annelon - review - geen makkelijk onderwerp - gevoelig4Sam ook bevestigen over het verhaal dat haar vader voorleest. Hij doet dit op een leuke manier; ‘Kijk, Nina (hoofdpersonage in het boek) heeft een papa en een mama, Sam ook. En hé ze woont in twee huizen, net als jij.’ Sam grinnikt en kruipt duimend tegen haar vader aan. Hij vervolgt: ‘Soms maken papa en mama erge ruzie’, ‘Nee hoor’, zegt Sam, jullie maken geen ruzie. ‘Gelukkig niet hè?’ vraagt haar vader. Hij gaat verder ‘Nina wordt soms door papa, en soms door mama naar school gebracht.’ ‘Jaa dat klopt weer wel,’ hoor ik haar lachend zeggen.

Ze gaan samen het hele boek door en ontdekken dat er veel overeenkomsten zijn tussen Nina en Sam, maar dat er ook zeker dingetjes zijn die Sam niet heeft meegemaakt en Nina wel. De scheiding tussen de ouders van Sam verliep gelukkig heel rustig en Sam bleef voor hen beide altijd het allerbelangrijkst. Ik denk dat zij dit heel goed hebben aangepakt, en dat weerspiegelt zich heel goed in het karakter en de persoonlijkheid van gescheiden ouders - scheiden - lastig onderwerp - hoe omgaan met je kinderen - jonge kinderen - nanny annelon - review - geen makkelijk onderwerp - gevoelig3Sam.

Sam vindt het boek leuk. Wij praten er samen nog over na en ze vindt het leuk te zien dat zij veel herkent. Zij vindt het ook heel zielig voor Nina dat zij er verdrietig om is. Ik denk dat het boek een mooie manier is om over die emotionele, vaak moeilijke onderwerp bespreekbaar te maken. Tevens kun je goed onderliggende gedachten van kinderen ermee te voorschijn halen. Door het boek durven ze te praten. Kijkend naar Sam lijkt het niet alsof zij gevoelens voor zich houdt en ergens mee zit, ze lijkt oprecht heel rustig, en tevreden met de situatie zo. Naar mate zij ouder wordt zullen er misschien vragen naar voren komen en kunnen wij gerust het boek er weer eens bij pakken.

 

Wauw wat reageert Sam goed op dit verhaal. Zo lief hoe ze reageert op de zin die in het boek voor komt:’Soms maken de papa en mama van Nina erge ruzie’. Sam zegt dan:”Nee hoor jullie maken geen ruzie!”. Dat is toch mooi als je dat hoort als ouder. Een bevestiging dat je het heel niet zo slecht hebt gedaan tijdens de scheiding. Ik vind ook dat de vader van Sam dit heel erg goed voor leest. Het boek daagt het kind echt uit om er over te praten.

De illustraties zijn van Nynke Talsma en de uitgever is Clavis. Het boek “Ik woon in twee huizen” is €14,95. Een boek over dit onderwerp is niet snel te duur volgens mij. Ik vind het een normale prijs voor dit boek.

-X-

Annelon

Leave a Response