Please assign a menu to the primary menu location under menu

Eigenlijk heb ik op dit blog weinig geblogd over mijn bevalling en de eerste maanden van Nola. Ik weet nog dat ik in het OLVG zou gaan bevallen en op internet zocht naar ervaringen van andere moeders. Die kon ik niet vinden. Dit komt mede doordat het OLVG sinds kort de afdeling heeft verbouwd. Ik zal jullie in dit blog mijn ervaringen vertellen wat betreft het bevallen in het OLVG. Ik treed niet te veel in details want anders kan ik er net zo goed een boek over schrijven door alle mooie gevoelens die ik er wel bij zou willen omschrijven ;-).

Aankomst in het OLVG
Ik belde het ziekenhuis en had slechts voorweeën. Ik mocht al meteen naar het ziekenhuis komen. Ik werd gemonitord, mijn vliezen braken en werd vervolgens, samen met Richard, naar een kamer geleid. Ik moest blijven omdat Nola het volgens hen een beetje moeilijk had, maar dat was verder niet zorgelijk.

We kwamen aan in een mooie suite zoals ze dat noemen. Er staat een bed voor mij en een slaapbank voor Richard. We hebben een eigen badkamer met toilet, douche en wasbak. Ook hebben we tv, radio en internet. Er staat al heel lief een bedje waar de baby straks in ligt en er staat een commode met een babybadje. Ik weet van te voren al dat we er twee nachten blijven ter observatie, 7-15-bevallen-keizersnede-in-het-olvg-ziekenhuis-amsterdam-ervaringen-ervaring-baby-geboren-Nola-Nanny-Annelon-pap-badomdat ik medicatie slik. Eigenlijk vond ik dat helemaal geen probleem. Naast mijn bed heb ik een bel waar ik op kan drukken, sowieso komen ze af en toe bij je kijken. Elke keer zijn er drie personen die je er doorheen helpen. Een verpleegkundige, coassistent en verloskundige. Ze hebben diensten van 8 uur.

Na 20 uur (voor)weeën had ik 4 cm. Ik heb dus sowieso drie verschillende diensten meegemaakt tijdens mijn bevalling. Deze mensen vond ik allemaal erg aardig en ze zorgde goed voor me. Ik was blij met het personeel. Mijn moeder en Richard zaten naast mij. We kregen onder tussen vaak wat drinken aangeboden.

De ruggenprik
Op een gegeven moment wilde ik een ruggenprik. Na een half uur was de anesthesist bij ons, dat duurde op dat moment heel lang. Hij heeft de ruggenprik gezet en zou na een kwartier moeten werken. Hij werkte half en na een uurtje werkte de ruggenprik helemaal niet meer. De weeën waren intens en bleven hangen.

De keizersnede
De weeën werden steeds heftiger, maar helaas na 20 uur maar 4 cm ontsluiting. Nola kreeg het zwaar waardoor ze wilde weten of ze nog wel genoeg zuurstof had. Dit deden ze door wat bloed uit haar hoofdje te halen. Helaas lukte dit niet omdat mijn baarmoedermond de verkeerde kant op stond. Snel naar de operatiekamer. 7-15-bevallen-keizersnede-in-het-olvg-ziekenhuis-amsterdam-ervaringen-ervaring-baby-geboren-Nola-Nanny-Annelon-operatieDe ruggenprik werkte niet waardoor ik onder gehele narcose moest. 1,5 uur later werd ik wakker en lag ik op een uitslaap kamer. Ik dacht dat Nola er nog maar even was, maar toen ik mijn vader zag, die 45 minuten moet rijden om hier te komen, drong het tot me door dat Nola er al lang was. Ze was er dus al 1,5 uur. Eigenlijk maakte me dat helemaal niks uit op dat moment. Ik kon alleen maar naar Nola kijken en gelukkig zijn op dat moment! Een uur later was ik even onzeker over dat ze niet als eerste bij mij lag, weet ze dan wel wie haar moeder is nu? Deze gedachte was ook weer zo verdwenen. 7-15-bevallen-keizersnede-in-het-olvg-ziekenhuis-amsterdam-ervaringen-ervaring-baby-geboren-Nola-Nanny-Annelon-mamaMede dankzij het personeel. Ze waren zo meegaand. Iedereen die aanwezig was bij de keizersnede, kwam de volgende dag één voor één langs om te vertellen wat er is gebeurt. De anesthesist kwam bijvoorbeeld vertellen wat er met de ruggenprik was, tijdens de weeën werkte de ruggenprik niet doordat hij dan net iets verkeerd zat en de ruggenprik voor de keizersnede werkte wel maar pas na een kwartier, omdat ze niet wisten hoe het met Nola was hebben ze voor de narcose gekozen. Dit begreep ik en ik stond volledig achter de beslissingen van de artsen! Een verpleegkundige had foto’s gemaakt met Richard zijn telefoon. Daar was ik heel blij mee. Uiteindelijk door de foto’s en iedereen die vertelde hoe de keizersnede is verlopen heb ik toch een beeld van hoe Nola ter wereld is gekomen.

Na de bevalling
Omdat ik medicatie slik en borstvoeding wil geven moet ik sowieso twee nachten blijven en doordat ik een keizersnede heb gehad moet ik nog een extra nacht blijven. Ik vond dit helemaal niet erg. Nola werd niet bij me weg gehaald, Richard bleef bij ons en we werden helemaal verzorgd. Ik kon ook nog niet goed lopen en had veel pijn door de operatie. Het ontbijt, de lunch en het avondeten werd 7-15-bevallen-keizersnede-in-het-olvg-ziekenhuis-amsterdam-ervaringen-ervaring-baby-geboren-Nola-Nanny-Annelon-tante-sofiegebracht voor ons beide. Alle visite was welkom, maakt niet uit hoeveel en hoe laat 7-15-bevallen-keizersnede-in-het-olvg-ziekenhuis-amsterdam-ervaringen-ervaring-baby-geboren-Nola-Nanny-Annelon-slapen-papade visite kwam. De visite vond ik heerlijk. Iedereen wilde Nola vast houden en bewonderde haar. Ik was dan heel trots als iemand haar vast had en zei hoe mooi ze was.

Borstvoeding
In het ziekenhuis had ik ook kraamhulp van de Baker. OLVG en de Baker richten zich erg op borstvoeding. Nola is bij ons de eerste dus ik wist totaal niet hoe ik moest aanleggen. Ze hielpen mij, maar door, de wisseling van diensten deed toch iedereen dit op een andere manier waardoor het heel veel pijn deed. Door een keizersnede komt de borstvoeding ook minder snel op gang. De volgende keer zou ik er voor kiezen in het ziekenhuis af te kolven en thuis samen met een lactatiekundige te oefenen op het aanleggen zodat ik dit in één keer goed leer van één persoon. Misschien dat het bij iemand anders wel goed gaat in het OLVG. Ze doen wel ontzettend hun best.7-15-bevallen-keizersnede-in-het-olvg-ziekenhuis-amsterdam-ervaringen-ervaring-baby-geboren-Nola-Nanny-Annelon-skype-jeroen-erne

Omdat we ook internet hadden heb ik Nola kunnen laten zien aan onze vriend Jeroen en zijn dochtertje Naomi. Zij wonen op Bali. Middels Skype showde ik Nola. Ze vonden haar natuurlijk prachtig :-)!

Na drie dagen ging was ik blij naar huis te gaan en Nola ons huis te laten zien. Het was een prettige ervaring. De volgende keer wil ik zeker weer in het OLVG gaan bevallen.

-X-

Annelon

Leave a Response