Please assign a menu to the primary menu location under menu

Nanny zijn

Hoe ik “mama van Nola zijn” en “nanny zijn” combineer

10-15-baby-nanny-mama-zijn-kind-mee-naar-gezin-werk-kinderen-samen-spelen-combineren-opvang-amsterdam-samen-autoHoe vaak stellen mensen mij wel niet de vraag:

Vind je het niet gek om voor andere kinderen te zorgen en Nola naar de opvang te brengen?

Ik snap de vraag! Alleen is dit natuurlijk hetzelfde als een moeder die op het kinderdagverblijf werkt. Zij brengt haar eigen kindje ook naar de opvang en zorgt voor andere kinderen op het kinderdagverblijf.

Toen Nola net geboren was, was het even moeilijk om een nieuw gezin te vinden. Ouders wilde vaak het liefst niet dat ik Nola mee zou nemen. Dat is begrijpelijk, al denk ik wel dat als ze me kennen ze er misschien nog wel eens langer over nadenken. Uiteindelijk had ik zo iets, naja dan breng ik in eerste instantie Nola maar naar de kinderopvang en schroef ik mijn uurtarief iets omhoog zodat ik de opvang kan betalen. Wel wil ik dan maximaal drie dagen werken. Drie dagen per week vind ik persoonlijk voor mij de max om Nola door iemand anders op te laten vangen.

10-15-baby-nanny-mama-zijn-kind-mee-naar-gezin-werk-kinderen-samen-spelen-combineren-opvang-amsterdam-draagzakToen vond ik een gezin! Ik vroeg of Nola eventueel mee zou mogen. In eerste instantie zeiden ze nee, maar later (toen ze mij kende ;)) zeiden ze dat dit wel mocht. In plaats van drie dagen zou ik daar vijf dagen gaan werken. Ik gaf aan dat ik Nola voor drie dagen naar de kinderopvang zou brengen en haar twee dagen mee wil nemen. Dat vinden we allemaal een mooie verdeling! De dagen dat Nola mee gaat verdien ik een paar euro per uur minder. Voor ieder een voordeel :).

Elke ochtend als ik met Nola naar mijn werk vertrek zegt Richard ons gedag: “Ga je lekker samen met mama werken Nola?”

De kinderen op mijn werk zijn dol op Nola en Nola ook op hun. Ze spelen gezellig samen. Anna is alleen wel een paar jaar ouder, maar dat maakt ze niks uit. Zij is nu nog lekker de baas en kan bepalen wat er gaat gebeuren en wie met welk speelgoed speelt.

Tijdens de werkdagen dat Nola mee is heb ik ook totaal geen moeite met voortrekken of niet. Het gevoel is natuurlijk anders met Nola maar ik behandel ze niet allemaal op een andere manier en trek niemand voor. Deze uren zijn alle kinderen aan elkaar gelijk. Nola kan heel goed zelf spelen en speelt graag met kinderen van alle leeftijden, ze is heel sociaal. Dit komt mede doordat ze met mij altijd mee is geweest naar mijn werk en ik haar van jongs af aan al tussen de spelende kinderen heb gelegd. Kinderen zijn echt wel heel voorzichtig met baby’s ze kunnen alleen een beetje 10-15-baby-nanny-mama-zijn-kind-mee-naar-gezin-werk-kinderen-samen-spelen-combineren-opvang-amsterdam-jongenlomp doen dus daarom moet je er bij blijven.

Ik heb wel eens een kindje van Nola (toen 6 maanden) af gehaald omdat hij “hop hop hop paardje in galop”, zittend boven op haar rug, speelde. Nola moest er alleen maar om lachen.

Op het begin vond ik het wel moeilijk tegenover de ouders. Ik was bang dat als ik Nola teveel vast had waar zij bij waren en dat ze dan zouden denken dat ik de hele dag vooral met Nola loop. Zo voelt dat voor mij nu helemaal niet meer, dit was alleen op het begin. Het helpt ook wel dat ik een paar euro per uur minder verdien wanneer Nola mee is. Zo hoef ik minder bang te zijn dat zij er iets van denken, ze betalen mij immers wat minder dus het is ook in hun voordeel. Ze denken vaak ook dat ik minder flexibel ben met Nola erbij. Dat is een klein beetje zo als het gaat om uitstapjes, ik kan bijvoorbeeld niet met drie kids op de fiets en het is misschien wat vermoeiender om weg te gaan met drie kinderen (waarvan twee onder één jaar). Tot nu toe verricht ik al mijn werkzaamheden nog steeds, ook al neem ik Nola mee, toch is de gedachte wel fijn dat de ouders van de kinderen er ook een voordeel in hebben.

10-15-baby-nanny-mama-zijn-kind-mee-naar-gezin-werk-kinderen-samen-spelen-combineren-opvang-amsterdam-eten-tafelMoeder en nanny zijn is dus mogelijk, ook als je, je kindje, niet mee neemt. Ik zou Nola ook drie dagen op kunnen laten vangen en drie dagen gaan werken, maar financieel is het natuurlijk wel lekker om fulltime te werken en daarnaast vind ik het leuk om vijf dagen per week verantwoordelijk te zijn voor de kinderen, niet dat ik samen met een andere nanny voor de kinderen zorg. Dat Nola drie dagen naar de opvang en twee dagen met mij mee naar het werk gaat bevalt heel goed. De eerste maand was even wennen voor mij, maar nu ben ik helemaal gewend en Nola vind eigenlijk nog alles prima. Ze heeft het naar de zin op de opvang en op mijn werk.

-X-

Annelon

 

Tip voor nanny’s: Als je via een gastouderbureau werkt en je wil je kindje ook naar een gastouder toe brengen dan ontvang jij geen kinderopvangtoeslag! Wel als je, je kindje naar een kinderdagverblijf brengt.

Leave a Response