Entropion bij een baby

Nola heeft vanaf haar geboorte al haar wimpers over haar oog zitten. Ik dacht dat dit nog wel naar buiten zou gaan groeien. Ze heeft daardoor 6 maanden een snotoogje. Ik ben weleens met het snotoogje naar de dokter geweest maar heb nooit de haartjes laten zien die over het oog groeien. Terwijl de dokter een paar keer naar haar oog had gekeken heeft ze dit ook niet gezien.

Toen Nola 6 maanden was werd het oogje al minder snotterig. Ik ging naar de dokter voor Nola ivm het Harlekijn fenomeen waar ik eerder over heb geblogd. Ze vroeg hoe het nu met het oog ging, ik zei dat het alweer beter ging en ik dacht dat het misschien door der wimpers kon komen. Ze keek in haar oog en zei dat we toch even naar de kinderarts moeten in het ziekenhuis. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor het oog. De wimperhaartjes zijn nog zacht maar kan het hoornvlies beschadigen. Ze keek er een beetje van op dus misschien ziet ze dit niet heel vaak.

Waarom ik hier niet eerder aan gedacht heb? 7-15-baby-trichiasis-wimpers-onder-in-het-oog-wimper-snotoogje-irritatie-verhelpen-behandeling-oogarts-olvg-Amsterdam-oorzaakDat weet ik niet, een snotoogje zie ik bij zo veel baby’s dat ik dacht dat dit wel normaal was en er niet echt een oorzaak voor was. Ook had ze er geen last van. Nu begint ze wel steeds vaker in het oog te wrijven en is het regelmatig rood rondom haar oog. Ik ging naar de kinderarts en zij heeft mij vervolgens doorverwezen naar de oogarts. Tussen de afspraak met de dokter en uiteindelijk de oogarts zit ongeveer 1,5 maand, dat is wel jammer.

Wat zei de oogarts?

De oogarts heeft de ogen van Nola opgemeten. De ogen van Nola hebben de normale sterkte zoals het bij een baby van acht maanden hoort te zijn. Ook keek de oogarts of het oog beschadigd is door de onderwimpers. Dit was gelukkig niet het geval. Dit is Entropion zei de oogarts. Het spiertje van de wimper zit te los waardoor de wimpers naar binnen vallen. We worden doorverwezen naar een specialist op dit gebied die het spiertje aan gaat trekken door een sneedje te maken aan de zijkant van het oog. Er zijn maar een paar specialisten in heel Nederand en deze zitten toevallig in Amsterdam. De wachtlijst is daardoor wel heel lang dus we zouden weer een aantal maanden moeten wachten. Ik denk dat wij er wat aan doen wanneer Nola ongeveer 1,5 jaar is.

Ik was niet bang dat het iets ergs zou zijn, want Nola had geen rood oog en er haast geen last van, alleen af en toe wrijven. Gelukkig is het oog niet beschadig. :-)

-X-

Annelon

10 thoughts on “Entropion bij een baby

 1. Hallo!

  Ik ben eigenlijk heel benieuwd hoe dat er bij jouw dochter uitziet. Ik twijfel namelijk of mijn zoon ook entropion heeft..

  1. Hi Amanda, dat zie je in de afbeelding. Der onderste wimpers zitten omhoog in haar oog. Als bij jouw zoontje ook de wimpers in het oog groeien dan zie je de haartjes laat maar zeggen op zijn oogbol zitten. Wat heel irritant lijkt. Bij Nola irriteerde dit helemaal niet. Zie je het in de afbeelding?

   1. Ik zie het!
    Bij mijn zoontje zie je geen wimpers in het of, ze steken een beetje naar links en rechts zeg maar. Maar zijn ooglid is duidelijk naar binnen. Ik zie dat er weinig over bekend is bij baby’s, meer bij oudere mensen.

    1. Ja dat klopt! Heel weinig bekend. Maar bij oudere mensen noemen ze dat ook anders, trachiasis ofzo. Ik heb de informatie echt vanuit het ziekenhuis. Ik ben geen dokter dus kan je niet zeggen of het Entropion is maar als ik jouw was zou ik dit gewoon bij de huisarts aankaarten. Je ziet dit niet heel veel dus de huisarts en de GGD zal dit niet snel opvallen. Gewoon naar de huisarts gaan!:-) Wat ik ook weleens doe is gewoon een mail sturen naar mijn huisarts met wat foto’s in de bijlage ;-) -X-

 2. Hallo,

  Mijn dochtertje Marie heeft ook entropion. Toen ze geboren zijn (tweeling) Roos en Marie hadden ze niets maar na een 3 tal maandjes hadden ze het allebei bij beide oogjes. Ik ben toen ze 6 maanden waren voor het eerst mee naar de oogarts geweest, maar volgens de oogarts zou dit verdwijnen nadat ze ouder werden. En inderdaad, bij Roos is het helemaal verdwenen maar bij Marie bleef het bij 1 oogje. Zo bleef ik om de 3 maanden na de oogarts gaan totdat die mij toch doorverwees naar de oogkliniek bij ons in Leuven (Belgie). Daar ben ik voor de eerste keer geweest toen Marie al 1,5 jaar was en ook daar zeiden ze dat groeit wel uit, maak maar terug een afspraak voor volgend jaar. Nu moet ik morgen voor de 3de keer naar Leuven, Marie (3,5 jaar) heeft het nog steeds. En ze heeft er wel degelijk last van, ze wrijft heel veel in haar oogjes, zeker als de zon fel schijnt. Ook altijd traanoogjes en door al dat wrijven heeft ze ook dikwijls last van een rood en dik oogje. En in de zomer zal ze snel een zonnebril opzetten voor haar oogje. Ook elke morgend moet ik haar oogje proper maken omdat er steeds vuil in zit(snotoogje). Dus nu ben ik eens benieuwd wat ze morgen in Leuven gaan zeggen, en ik ga toch vragen voor een operatie want ik weet dat mijn meisje er last van heeft.

  Groetjes Liesbeth :-)

  1. Hi Liesbeth,

   Bedankt voor deze info! Ik denk namelijk dat de wimpers bij Nola iets verd er van het oog af zijn gaan staan. Nu is ze verkouden en komt het snot wel uit dat oogje.

   Wat erg dat je dochtertje er wel last van heeft en irritant om zo vaak op en neer te moeten rijden. Inderdaad ik zou ook gewoon voor de operatie gaan. Is even zielig en daarna heeft ze er helemaal geen last van. Beter dan dat ze er last van blijft houden.

   Ik ben benieuwd hoe het af loopt. Laat je het weten? :-)

 3. Hallo,

  Wij zijn net terug van Leuven, alles is ok met de oogjes, geen schade aan het hoornvlies maar 24 januari wordt Marie aan haar linker oogje geopereerd, haar rechter oogje heeft dit niet. De prof zei, dat ze een litteken gaan maken onder haar oogje zodat de wimpers terug mooi komen te staan. Het litteken ga je wel een tijdje zien.
  groetjes Liesbeth

  1. Ah gelukkig niks beschadigd :-). De operatie is al bijna. Spannend, vooral ook voor jou! Daarna is ze er wel lekker vanaf. Dat litteken gaat dus ook weer weg? Laat je me weten hoe dit is gegaan? Misschien goed om dit vervolg, de operatie en daarna ook mee te nemen in een blog. Er staat zo weinig informatie over op internet. Entropion bij een kind dan. Op internet staat wel veel over entropion bij oudere.

 4. Dag allemaal,
  mijn dochterje, net 1 jaar heeft ook entropion.
  Is er een kinder-oogarts in belgie die jullie aanrader? wij wonen in Antwerpen, maar als er iemand is die echt gespecialiseerd is het niet erg dat dit verder weg is.
  Heb er toch een beetje bang van.
  Mijn dochterje heeft er heel veel last van.
  groetjes nele

  1. Hi Nele,
   Wat vervelend dat ze er zo een last van heeft. Nola gelukkig niet. Het lijkt nu ook wel wat minder te zijn geworden. Ik zou niet bang zijn als ik jou was, de operatie is alleen wel vervelend wanneer je dat bij je eigen kindje ziet :-(. Ben benieuwd wat je gaat doen en hoe dit af loopt. Laat je het me weten onder dit artikel? Het is een niet veel besproken ding waardoor mensen echt wat aan jouw ervaring hebben :-). Succes met de kleine. Hopelijk is ze er snel van af. Beter eventjes pijn na de operatie dan voor lange periode er last van hebben. -X-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *