Please assign a menu to the primary menu location under menu

Het Coronavirus… Toen ik hoorde dat de scholen zouden gaan sluiten voor drie weken dacht ik als eerst van het is maar drie weken; dat redden we wel. Thuis lesgeven vond ik niet echt nodig. Nola is ook pas net 5 jaar dus voor haar is alles nog vrijblijvend.

Iemand attendeerde mij er op dat het misschien nog weleens langer kan gaan duren. Na twee dagen thuis was ik er toch al wel klaar mee. We hadden boodschappen gedaan, waren naar de speeltuin geweest, Nola werd steeds meer verkouden en Liam had griepverschijnselen. Vervolgens wilde veel vrienden en familie niet graag meer afspreken en een voor een zeiden mensen hun feestje af. Groot gelijk! Ik was daarnaast ook nog eens gefrustreerd, omdat ik minder goed contact kreeg met de belastingdienst, het CBR, de huisarts en noem maar op. Het werd er thuis niet veel gezelliger op.

Het werd mij wel steeds meer duidelijk dat we echt met zijn drieën de dagen door moeten komen.

Structuur en motivatie

Om dan toch maar een bepaalde structuur in de dagen te houden heb ik zelf een bingokaart gemaakt. Hierop kunnen we de dingen aankruisen die we die dag gedaan hebben. Het is een soort dagritmekaart, maar ik heb er een bingokaart van gemaakt zodat je niet vast zit aan de tijden en activiteiten. Zo een bingokaart maak je gewoon in Word door afbeeldingen van internet in het bestand te plakken. Op google zoek ik dan op bijvoorbeeld “pictogram getallen”. Deze kopieer en plak ik dan in het bestand.

Het hoeft niet persee allemaal gedaan te zijn maar het is wel een motivatie en Nola is nog bezig met leren. Ik wil voor mezelf de lat ook niet te hoog leggen, want anders raak ik zelf gedemotiveerd.

Voor Liam heb ik ook een bingokaart gemaakt om hem er ook een beetje bij te betrekken. Hij slaapt overdag eigenlijk niet meer, maar zoals je op zijn bingokaart ziet breng ik hem deze weken wel naar bed. We zitten nu de hele dag op elkaars lip dus is het wel fijn als er dan eentje even gaat slapen tussen de middag.

Tijdens Liam zijn slaapje kan ik met Nola geconcentreerd een lesje doen en met haar spelen en ‘s avonds kan ik Liam extra aandacht geven, omdat hij dan langer op blijft.

Educatief

Aan het begin van de week heb ik op Bol.com een printer gekocht. Deze had ik eerder al nodig en ivm het aankruisen van de bingokaarten en het uitprinten van lesjes leek mij dit wel handig. Nola en Liam vinden dit ook heel interessant. Ze mogen iets uitprinten wanneer het andere af is.

1 keer per dag doe ik met Nola iets wat te maken heeft met getallen en 1 keer per dag iets wat te maken heeft met lezen. Ook kleuren we veel kleurplaten in. Via Leukvoorkids kan je veel leuke kleurplaten uitprinten.

Alle werkjes en kleurplaten doen we in een mapje, zodat we samen terug kunnen kijken hoe goed Nola en Liam thuis gewerkt hebben.

Getallen

Op internet zoek ik naar lesjes die te maken hebben met getallen. We hebben bijvoorbeeld een kleurplaat “kleuren op cijfers” gemaakt. Deze vond ze wat saai; ik had beter een kleurplaat met meerdere cijfers kunnen uitprinten.

Mijn moeder belde met Nola en vroeg of Nola dit werkje op wilde sturen wanneer ze deze af had. Nola raakte extra gemotiveerd en heeft het werkje samen met mij af gemaakt.

De volgende dag heb ik een kleurplaat uitgeprint waarbij ze de cijfers moet verbinden; een kleurplaat verbind de punten. Dit vond ze leuker. Ze gaf aan dat ze kan tellen tot 30, maar bij dit werkje moest ze tellen tot 50. Het is wel grappig dat je meteen dingen herkent die tijdens het rapportgesprek zijn gezegd. Als Nola iets denkt niet te kunnen dan raakt ze gedemotiveerd.

Lezen

We hebben eerder AVI boekjes geleend van school en deze lezen wij nu deze weken.

Nola heeft toevallig de module “Bouw”. Dit hebben alleen de kinderen die moeite hebben met lezen of waarbij er bijvoorbeeld dyslexie in de familie voor komt. Bij ons in de familie komt dyslexie voor dus Nola heeft dit programma alleen ter preventie. Op school heeft ze een tutor uit groep 8 waarmee zij dit programma elke dag voor 20 minuten doet. Nu doe ik dit met haar en de toetsen die ze uiteindelijk moet doen die gaan we via een inbelverbinding met de juf doen.

Mini Loco en andere spelletjes

Toevallig hadden wij al Mini Loco en hebben ze deze ook op school. Ik probeer nu ook elke dag een thuis te doen. Verder spelen we veel andere spelletjes zoals memory en Smart Games.

Buiten spelen

Frisse lucht doet veel goed. Gelukkig is het deze weken lekker weer. Wij wonen nog niet zo lang in Harderwijk dus zoeken wij nu elke dag weer een nieuwe speeltuintje op. Deze weken mag je niet veel in contact komen met andere, maar ik vind wel dat je je kinderen even voor een uurtje kan laten spelen in een speeltuintje

Tv, Ipad, computer etc.

Ja en ik ben ook van het makkelijke. Buiten de activiteiten om kijken ze graag tv of spelen ze spelletjes op de computer.

Of ik het volhoud?

Nu vind ik dit nog leuk om met de kinderen te doen, maar wie weet neemt dit af. Als ik de lat hoog had gelegd door echt dagritmekaarten op te hangen dan was ik al binnen een dag gedemotiveerd geraakt.

Wanneer een vriendin met haar kinderen langs wil komen of we bedenken ineens een andere activiteit op de dag dan doen we dat gewoon en houden we ons niet vast aan de bingokaarten.

Het is pas dag 4 van de 3 weken die we minimaal thuis moeten zitten, maar ik kijk nu al uit naar het dagritme dat we hadden. Nola gewoon weer lekker op school en Liam naar de peuterspeelzaal.

Heb jij nog leuke ideeën? Plaats ze in de comments!

Leave a Response